İZMİR Kültür Sanat ve Eğitim Vakfı’nın (İKSEV), İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin katkılarıyla düzenlediği, Avrupa’nın en iyisi olma yolunda ilerleyen 21. İzmir Avrupa Caz Festivali 3 Mart’ta başlayacak.
İzmir İtalya Konsolosluğu, Avusturya Kültür Ofisi, Luxembourg Export Office, Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği, Litvanya Büyükelçiliği, Slovakya İzmir Fahri Konsolosluğu, İzmir Fransız Kültür Merkezi, İzmir Goethe Enstitüsü, Polonya Cumhuriyeti Kültür ve Tarihi Miras Bakanlığı, Adam Mickiewicz Enstitüsü ve Polonya Cumhuriyeti İstanbul Başkonsolosluğu işbirliği ile düzenlenen 21. İzmir Avrupa Caz Festivali 3-20 tarihleri arasında yapılacak. Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi’nde (AASSM) yapılacak sergi açılışları, kokteyl ve konser ile başlayacak olan festival renkli konserlere sahne olacak. Konser öncesinde, 12. Caz Afişi yarışmasında ödül ve sergileme alan genç grafik sanatçılarına katılım belgeleri sunulacak.
21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin Avrupa’nın en iyisi olma yolunda önemli adımlar attıklarını söyleyen İKSEV Yönetim Kurulu Başkanı Filiz Eczacıbaşı Sarper, “Bu yıl festivalimizi 21’inci kez seyirci ile buluşturacağız. Şimdiye kadar ağırladığımız birbirinden ünlü isimler ile büyük yol kat ettik. Bundan sonra gözümüzü Avrupa’nın en iyi olma yoluna çevirdik. Bizimle olan ve destek veren herkese teşekkürlerimizi bir borç bilirim. 21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde daha geniş bir program hazırladık. Şimdiden iyi geçeceğini düşünüyoruz” dedi.
Türkiye-Polonya Diplomatik İlişkilerinin 600’üncü Yılı Kutlamaları, 21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde Polonya cazının ve grafik sanatının önemli temsilcilerini tanıma fırsatı yaratacak. 600. Yıl kutlamaları çerçevesinde üç konser, iki atölye çalışması yapılacak ve “Kapaktaki Caz” konulu bir grafik sergisi açılacak. Festival toplamında üçü ücretsiz on dört konser, iki sergi, iki seminer ve altı atölye çalışması yapılacak. Konser biletleri 11 Şubat’tan itibaren Biletix gişelerinde satışa çıkacak.
FESTİVALE YAKIŞIR AÇILIŞ
21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin 3 Mart Pazartesi günü AASSM’de yapılacak açılışta caz müziği ve grafik sanatının eşsiz uyumuna şahitlik edecek iki sergi kokteyl yer alacak. Aynı gece açılış konseri öncesinde 12. Caz Afişi Yarışması birincisi Hasan Basri Akman’a ödül beratı, afişleri sergilenmeye değer bulunan 22 genç grafik sanatçısına da katılım belgeleri sunulacak. 21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nin açılış konserinde sahneye, İtalya’nın virtüöz ve eğitimci olarak önde gelen kontrbas sanatçılarından Furio Di Castri ve her biri pek çok ödülün sahibi olan Jacopo Albini (tenor saksafon), Fabio Giachino ve Ruben Bellavia’dan oluşan Furio Di Castri Quartet çıkacak.
4 Mart Salı günü AASSM Küçük Salon, caz müziğinin dahi ikililerinden Ulrich Drechsler (basklarnet) ve Stefano Battaglia’yı (piyano) ağırlayacak. 5 Mart ise Modern cazın öncülerinden Sascha Ley (vokal), Laia Genc (piyano) ve Anne Kaftan (soprano saksafon-basklarnet)dan oluşan grup Kalima, sıra dışı çalışmalarıyla İzmirli sanatseverler ile buluşacak. Gelmiş geçmiş en iyi saksafon sanatçılarından biri kabul edilen ve Benjamin Hermann ve uzun yıllar birlikte çalıştığı Ernst Lerum ile Joost Patocka ile 10 Mart Pazartesi akşamı Hollanda Kraliyeti Büyükelçiliği işbirliğinde sahne alacak.
KÜRŞAT AND ANISINA
21. İzmir Avrupa Caz Festivali, İzmir’in yetiştirdiği, ülkemizin en değerli caz sanatçılarından Kürşat And’ı unutmadı. Piyanist-besteci Eda And ve Trio’su, cazın ustaları Sibel Köse, İmer Demirer, Neşet Ruacan, Volkan Hürsever ve Ateş Tezer’in de katılımıyla 11 Mart 2014 Salı gecesi AASSM Konser Salonu’nda Kürşat And, anısına adanan “IN’N OUT” konseriyle anılacak.
FESTİVAL’DE BİR İLK DAHA
Litvanya caz müziğinin uluslararası tanınmış temsilcilerinden Group Dainius Pulauskas, 12 Mart Çarşamba saat 20.30’da AASSM Küçük Salonda çalacak. Festival’e bu yıl katılan Litvanya Büyükelçiliği işbirliği ile yapılacak konserde Dainius Pulauskas (keyboard), Valerijus Ramoska (trompet, flugelhorn), Liutauras Janusaitis (tenor saksafon), Kestutis Vaiginis (alto ve soprano saksafon), Domas Aleksa (bas), Linas Buda (davul) dan oluşan Grup, liderleri Dainius Pulauskas’ın; kuzey ırkının sertliği ile enerji ve canlılığını kaynaştıran, müzikal nitelikleri sağlam bestelerinden oluşan bir program sunacak.
KLASİKTEN CAZA, BAŞARIDAN BAŞARIYA
21. İzmir Avrupa Caz Festivali izleyicileri iki gece üst üste klasik müzik kökenli iki piyanisti dinleyip karşılaştırma şansı bulacak. 14 Mart Cuma günü AASSM Küçük Salon, klasik piyanodan vazgeçerek caz ve doğaçlamaya yönelen Grégory Privat’ı dinleyecek. Müzisyen bir aileden gelen ve küçük yaşlarda klasik piyano eğitimine başlayan ve caz müziğinde de hatırı sayılır bir kariyer yapan Privat, İzmir Fransiz Kültür Merkezi işbirliği ile Festivale katılacak. Berlinli saksafonist Uli Kempendorff”un (tenor saksafon, klarnet, kompozisyon), Ronny Graupe (gitar), Jonas Westergaard (bas) ve Oliver Steidle’ın (davul) katılımıyla kurduğu Uli Kempendorff , 15 Mart 2014 Cumartesi günü İzmir Goethe Enstitüsü işbirliği ile AASSM Küçük Salonda konser verecek. Grup, İzmir konserinde liderinin caz ve batı müzik geleneğinden, aynı zamanda Avrupa dışı klasik müzik ve folklorundan esinlenerek yazdığı besteleri çalacak.
FESTİVAL’DE POLONYA RÜZGARI
21. İzmir Avrupa Caz Festivali, Polonya-Türkiye ilişkilerinin tesisinin 600. yıldönümü münasebetiyle düzenlenen kutlamalara, programında yer verdiği üç konser, bir sergi, bir seminer ve iki atölye çalışması ile katılıyor. İlk konser 18 Mart 2014 Salı günü AASSM Küçük Salonda. Janusz Prusinowski Trio, Adam Strug Monodia Polska ile Ewa Grochowska Vokal Toplulukları ve Türk Konuklarının katılımıyla geleneksel Polonya ve Türk müziği ile danslarından örnekler sunacak. 16, 17 ve 18 Mart günleri Akademi İKSEV’de yapılacak, “Şarkıların ve Dansın Hayat Boyu Yolculuğu, Polonya’dan Türkiye’ye Buluşmaları” konulu atölye çalışmasının finali niteliğindeki konser, AASSM gişesinden alınacak ücretsiz davetiyelerle izlenebilecek. 19 Mart Çarşamba günü yine AASSM Küçük Salonda Janusz Prusinowski Trio’nun Adam Strug Monodia Polska ve Ewa Grochowska Vokal Toplulukları’nın da katılımıyla verecekleri konser var.
KAPANIŞ MACIEJ OBARA INTERNATIONAL QUINTET’TEN
21. İzmir Avrupa Caz Festivali 20 Mart Perşembe günü AASSM Küçük Salonda yapılacak Maciej Obara International Quintet konseri ile sona erecek. Maciej Obara (saksafon), Tom Arthurs (trompet), Dominik Wania ( piyano), Ole Morten Vaagan (bas) ve Jon Falt (davul)dan oluşan Beşli, Avrupa’nın en beğenilen caz kayıtlarının da sahibi.
SEMİNERLER
21. İzmir Avrupa Caz Festivali’nde iki seminer yer alacak. İlki 7 Mart Cuma günü saat 14.00’de İKSEV Salonunda yapılacak Caz Orkestrasının Motoru: Davul”. Festival Danışmanı, caz tarihçisi ve yazan Francesco Martinelli’nin vereceği semineri her yıl olduğu gibi Ümit Tuncağ Türkçe’ ye çevirecek. 10 Mart Pazartesi günü saat 14.00’de İKSEV Salonunda yapılacak ikinci seminerin konuşmacısı The European Jazz Magazin Editörü Pawel Brodowski. Brodowski, editörlüğünü yaptığı Jazz Forum Dergisi’nin 50 yılını anlatacak. Seminer Türkçe’ye çevrilecek.
Eray ARPAŞİN / İZMİR, ()
FOTOĞRAF