İZMİR Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinden çıkan günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltacak ve yüzde 92 oranında kurutacak “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nin açılışını 6 Şubat Perşembe günü CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle gerçekleştirecek.
Büyükşehir Belediyesi, arıtma tesislerinde biriken çamurların doğaya zarar vermeden toplanması ve kokunun önlenmesi için önemli bir yatırıma imza attı. 2012 Mayıs ayında Türkiye’nin en büyük ileri biyolojik atık su arıtma tesisi olan Çiğli Atık Su Arıtma Tesisi sahasında 30 bin metrekarelik alanda temeli atılan ve 61.5 milyon liralık maliyetiyle İzmir’deki çevre yatırımları arasında özel bir yeri olan “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' ocak ayında tamamlanarak devreye girdi. Dev tesis, 6 Şubat Perşembe günü Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katıldığı törenle resmen açılacak.
Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi'nin kurutma bölümü 2013 yılı Mayıs ayında devreye girdi. Günlük 800 ton kurutma kapasitesiyle Türkiye’nin en büyük çamur kurutma tesisi oldu. Çiğli’deki tesis, çamur çürütme kapasitesi açısından da ikinci sırada yer aldı.
HEM GÜBRE HEM DE EK YAKIT
Günlük 800 ton çamuru 4 kat azaltarak 200 tona düşürecek olan tesiste yüzde 92 oranında katı madde içeriğine ulaşan kurutulmuş çamur, hem tarım ve kentsel yeşil alanlarda hem de ek yakıt olarak sanayide kullanılabilecek. Tesisten çıkan A sınıfı biyokatı özelliğine sahip çamurların gübre ve toprak iyileştiricisi olarak tarımsal alanlarda, orman alanlarında, kömür ve maden yatakları ile park, bahçe ve rekreasyon alanları gibi açık alanlarda değerlendirilebilecek. Tesis, çamur çürütme tankları, çamur depolama tankları, çamur haznesi, basınçlandırma ünitesi, gaz yakma ünitesi ve biogaz toplama tanklarından oluşuyor.
FOTOĞRAF