İZMİR'in Çeşme ilçesinde faaliyet gösteren Çeşme-Alaçatı Müteaahitler ve İşadamları Derneği (ÇAMİAD) yeni yürürlüğe giren iş güvenliği yasasıyla ilgili işverenleri bilgilendirdi.
ÇAMİAD Başkanı Murat Yıldır, Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Çeşme Merkez Müdürü Sencan Sert ve SGK Çeşme görevlisi Rıza Turan’ın katıldığı iş güvenliği toplantısı Çeşme Sheroton Otel’de düzenlendi.
ÇAMİAD’ın 2009 yılında açıldığını belirten Başkan Murat Yıldır, sektör temsilcilerini bir çatı altında toplayarak daha kolay hareket edebileceklerini bildirdi. Çeşme projelerine katkı sağlamak istediklerini kaydeden Başkan Yıldır, belediyelerle fikir alışverişi yapmak istediklerini dile getirdi. Yıldır, 50'ye yakın üyeleri bulunduğunu söyleyerek “Üye sayımızı arttırmak istiyoruz. SGK yetkilileri ve iş güvenliği uzmanları ile görüşerek iş güvenliğinden yararlanarak çalışanların bundan faydalanmalarını amaçlıyoruz. Kanuni yükümlüklerle ilgili arkadaşlarımızı haberdar ederek önlemlerini almalarını sağlayacağız” diye konuştu.
İŞ KAZALARINDA ÜST SIRALARDAYIZ
SGK Çeşme Şube Görevlisi Rıza Turan, inşaat sektörünün tehlikeli sınıfta yer aldığını belirterek “Türkiye maalesef iş kazalarında dünya sıralamasında üst sıralarda yer alıyor. Yapılan araştırmaların sonucuna göre ülkemizde günde 4, ayda ortalama 170 kişi iş kazaları yüzünden hayatını kaybediyor” dedi
Yönetmeliklerin uygulanmaması halinde ciddi yaptırımlarla karşılaşılacağını işaret eden Turan, işe alınacak kişilerden sağlık raporu istendiğini söyleyerek o işi yapabilecek ehliyete sahip olmaması durumunda işçilerin başlarına gelebilecek herhangibir kazadan işverenin sorumlu tutulduğunu kaydetti. Her işle ilgili bir acil durum planı ve risk analizi bulunması gerektiğine dikkat çeken Turan, “Yasaya uymayan işveren ise kişi başına 4 bin 500 TL'den başlayan ağır para cezası ile karşılaşabilir. Bu kanunun çıkarılmasının sebebi insan hayatına verilen önemdir. Yükümlüklerin yerine getirilmesi durumunda işverenlerin yanında duracağız” diye konuştu.
İlker KABADAYI / ÇEŞME, () Fotoğraflı