İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, Büyükşehir Belediyesi tarafından Çiğli’de yaptırılan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile ilgili eleştirilerde bulundu. Çakar, “Buraya harcanan 61.5 milyon TL İzmirli’nin parasıdır ve Büyükşehir ile İZSU yönetimi buraya bu tesisin yapılmayacağını bile bile buraya bu tesisi yapmakla İzmirli’nin parasını sokağa atmıştır” dedi. Ayrıca Çakar, Başkan Aziz Kocaoğlu’nun iddialarla ilgili açıklama yapmaması durumunda ellerindeki bazı belgeleri kamuoyu ile paylaşacağını kaydetti.
AK Parti İzmir İl Başkanlığı’nda düzenlenen basın toplantısına AK Parti İzmir milletvekilleri Ali Aşlık ile Nesrin Ulema da katıldı. Çiğli’de CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun da katılımıyla açılışı yapılan Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nin geçikmiş bir yatırım olduğunu öne süren Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Kenan Çakar, tesisin inşaasında bazı yanlışların yapıldığını ileri sürdü. Tesisin 5.0 veya 6.0 büyüklüğündeki bir depremde dahi yıkılacağını iddia eden Çakar, “Bu tesisler çok uzun yıllardan beri yapılması gereken gecikmiş bir yatırım. Önce kurutma ünitesi açıldı, tamamlandığında da çürütme ünitesi açılacak. Ancak bir tesisi yapmış olmak o tesisin işlevini yerine getireceği anlamına gelmiyor. Çiğli Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi bölgedeki zemin şartlarına uygun değildir. Zemin bölgedeki tuzlu suya maruz kalmaktadır. Betonlar atılmaya başladığından itibaren tuzlu sular nedeniyle korozif olmuştur. Sıvılaşma riski olan bu bölgede oluşabilecek 5.0-6.0 büyüklüğündeki bir depremde, bu tesis zarar görebilecek, hatta böyle bir durumla karşılaşılması halinde sadece bu tesisler değil, yanında daha önce yapılmış olan Çiğli Arıtma Tesisleri de büyük risk altına girecektir. Buraya harcanan 61.5 milyon TL İzmirli’nin parasıdır ve Büyükşehir ile İZSU yönetimi buraya bu tesisin yapılmayacağını bile bile buraya bu tesisi yapmakla hem İzmirli’nin parasını sokağa atmıştır, hem de oradaki geçmiş belediye başkanları döneminde yapılan tesisleri büyük bir tehlike ve risk altına almıştır. Böyle bir iddia ortaya atıldığında ilgililerin, “Hayır orada biz şu tedbirleri aldık, böyle bir teknik uyguladık, bu iddialar doğru değildir tedbirlerimiz de şunlardır' demelerini beklerken, üzerinden 4- 5 gün geçmiş olmasına rağmen Sayın Kocaoğlu, bana yönelik “Aklı evvel' diyerek bu işi geçiştirmiştir” diye konuştu.
SORULARINA CEVAP İSTEDİ
Büyükşehir ve İZSU yetkililerine seslenen Çakar, iddialarının doğruluğunu Başkan Aziz Kocaoğlu ve İZSU yetkililerinin bildiğini, bu yüzden de cevap vermediklerini öne sürdü. AK Parti’li Çakar, “Bu Kocaoğlu’nun İzmir’i nasıl beceriksiz yönettiğinin ispatıdır. Şimdi soruyorum; Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’nin yapıldığı bölgede zemin ve zemin suyuna yönelik analiz yapıldı mı? Yapıldıysa bölgedeki tuzluluk oranı ne kadardır? Bu tuzluluk oranı kabul edilebilir standart değerlerden ne kadar fazladır? Bu tür çok tuzlu zeminlerde, fore kazık yöntemiyle zemin iyileştirmesi yapılırken, dökülen beton ve demirin tuzlu suyun korozif etkisiyle çürümesini önleyecek hangi tedbirleri aldınız mı? Bu tedbirleri almadan dökülen betonların işlevini yerine getirmeyeceği siz ve teknik kadronuz tarafından biline biline bu işin yapılmasına neden izin verdiniz? Sıvılaşma riskinin olduğu bu bölgede olası depremden etkilenmeyeceğini söyleyebilir misiniz?” dedi.
BELGE PAYLAŞACAK
Başkan Kocaoğlu’na yüklenen Çakar, iddialarıyla ilgili cevap alamadığı takdirde, iddialarını doğrular nitelikte olduğunu öne sürdüğü belgeleri de kamuoyuyla paylaşacağını duyurdu. Ayrıca Çakar, yanıldığının kanıtlanması durumunda da Başkan Kocaoğlu’ndan özür dileceğini belirtti.
Toplantıda konuşan AK Parti’li Ali Aşlık, sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerin bu iddialar üzerine araştırma yapmaya davet etti. Nesrin Ulema ise, 61.5 milyon TL’lik yatırım heba edildiğini ileri sürdü.
Tufan HAMARAT / İZMİR, ()
FOTOĞRAF