İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi ile ilgili iddiaları konusunda İZSU tarafından yapılan açıklamaların içinin boş olduğunu öne sürdü.
AK Parti’li Yusuf Kenan Çakar “Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi' ile ilgili İZSU’nun yaptığı açıklamayla ilgili şunları söyledi:
“6 Şubat Perşembe gününden bu yana gerek yazılı basın gerekse görsel medya aracılığı ile Sayın Kocaoğlu veya İZSU yetkililerine sorduğum sorulara 10 Şubat pazartesi öğleden sonra cevap verilmeye çalışılmıştır. İZSU’nun yaptığı yazılı açıklama dikkatlice okunduğunda, tesiste yapılan işler uzun uzun anlatılmış. Ancak sorduğum sorulara cevap verilmediği açıkça görülmektedir. Tesisin yapıldığı bölgede zemin ve zemin suyu ile ilgili analizlerin yapılıp yapılmadığı sorusunun cevabında zemin suyunun kimyasal analizi ile ilgili bir açıklama yapılmamıştır. Bölgedeki zemin suyunda tuzluluk oranı ne kadardır. Sorusuna İZSU’nun cevabında zemin suyunda tespit edilen tuzluluk oranı hakkında herhangi bir açıklama yoktur. Bölgedeki zemin suyunda eğer tespit edildiyse tuzluluk oranı Türk standartları 3440’ta belirtilen sularda zararlı etkinlik derecesinden fazlamı az mı sorusuna İZSU’nun cevabında açıklama yoktur. Bu tesislerin yapıldığı zeminde jet grout (çimento enjeksiyonu ile zemin güçlendirme) ve fore kazıklarla ıslah metodu uygulanmıştır. Tuzlu suya maruz kalan fore kazık ve jet grout uygulamalarında sulfata dayanıklı çimento kullanıldığı ifade edilmiştir. Cevapta başkaca bir tedbir ve önlemden bahsedilmemektedir. İZSU bu açıklaması ile bölgenin zemin suyunun tuzlu olduğunu ve fore kazıkların tuzlu suya maruz kaldığını kabul etmiştir.”
Sulfata dayanıklı çimento kullanmanın yetmeyeceğini savunan Çakar şöyle devam etti:
“Sulfata dayanıklı çimento kullanmak bu tür yüksek tuzlu zeminlerde betonu korumak için yeterli değildir. Ayrıca alınması gereken diğer tedbirler vardır. Bunu bir inşaat mühendisinin, bu konuda ihale hazırlayanların bilmemesi mümkün değildir. Bilmiyorlarsa Türk Standartları 3440’a bakmalarını tavsiye ederim. İşte bu nedenlerle burada uygulanan jet grout ve özelliklede fore kazıklarda kullanılan betonların korunmadığını ve tuzlu suya maruz kalıp çürümeye terk edildiği iddiamı tekrarlıyorum. Bu konuda İZSU yetkililerinin bile bile İzmirlinin parasını çarçur edip, çamura gömdüklerini tekrarlıyorum. Bu iddialarımı önümüzdeki günlerde yapacağım bir basın toplantısında bilimsel verileri ve resmi kayıtlarla İzmirlilerle paylaşacağım.”
FOTOĞRAF