İZMİR Büyükşehir Belediye Meclisi AKP Grup Başkan Vekili Yusuf Kenan Çakar, daha önce temellerinin aşırı tuzlu zemin nedeniyle çürüdüğünü iddia ettiği Çiğli’deki Çamur Çürütme ve Kurutma Tesisi’yle ilgili İZSU’nun yaptığı sülfata dayanıklı çimento kullanıldığı, tesiste çürüme problemi olmadığı yanıtını kabul etmedi. Zemine dökülen betonun sertleşinceye kadar tuzlu suyla temasının önlenmediği için çürüme olacağını yineleyen Çakar, aynı bölgede yapılacak Arıtma Tesisi 4. Faz inşaatının da risk altında kalacağını öne sürdü.
AK Partili Yusuf Kenan Çakar, Ak Parti İl Merkezi’nde yaptığı basın toplantısında İZSU’nun Çamur Çürütme Tesisi temellerinin çürüdüğü yönündeki iddiasını tekrarladı. İZSU’nun bu iddiaya karşı verdiği “Bilimsel verilere göre tesisin yapıldığı, tuzlu suya maruz kalan jet grout ve fore kazıkların betonarmesinde sülfata dayanıklı çimento kullanıldığı ve çürümenin olmadığı” yanıtının doğru olmadığını ileri süren Çakar, zemindeki tuzlu su sorunları, sınır değerler ve 2007 yılında dönemin Atıksu Arıtma Dairesi Başkanı olan İZSU Genel Müdür Yardımcısı Güven Ağar’ın zemin ve inşaatla ilgili yazısındaki bilgileri açıkladı.
Çakar, “Bu tür aşırı tuzlu zeminlerde kullanılan betonun sülfata dayanıklı çimento ile yapılmasının yeterli olmadığı, bu tür betonların priz süresi (sertleşip, mukavemet kazanması) boyunca tuzlu suyla temas etmemesinin sağlanması gerektiği her inşaat mühendisi tarafından bilinirken, İZSU’nun mühendisleri ve bu ihaleyi yapan yetkililer tarafından bilinmiyor olması kabul edilemez” dedi. Türk Standartı 3440’a göre sülfatın sularda zararlı etkinlik derecesinin litrede 3000 mg olduğunu belirten Çakar, bölgedeki oranın ise 26 bin mg olduğunu belirtti. Bu nedenle fore kazık imalatında sulfata dayanıklı çimentonun yeterli olmayacağını betonun piriz alma süresinde de tuzlu sudan korunması gerektiğini dile getiren Çakar, tesiste herhangi bir önlem almadan tuzlu su ve çamurun iine beton döküldüğünü söyledi. Çakar “Millet size “çamur çürütme tesisi yapın’ dedi. “Temelleri çürütün' demedi. Yanlış anladınız herhalde. Bu iddialar İZSU yetkililerinin yazışmalarında da var. Tuzluluk oranları, olağan tedbirlerle yeraltı suyunun korozif etkisinin önlenemeyeceği, priz alma süresiyle ilgili Daire Başkanı yazı yazmış. Üzücü olan bile bile bu işi yapmalarıdır” dedi.
Çakar, ihalesi karar aşamasında olan Çiğli Arıtma Tesisi 4. Faz İnşaatı’nın da aynı bölgede ve aynı yöntemlerle yapılmaya çalışıldığına dikkat çekerek İZSU’yu uyardığını açıkladı. Bu tesisin de aynı risk altında kalacağını belirten Çakar, İZSU yetkililerine 4. Faz tesisiyle ilgili daha önce ihaleye çıkıp çıkmadıklarını, çıktıysalar neden vazgeçtiklerini de sordu.
Utku BOLULU İZMİR ()
foto