MUĞLA’nın Datça İlçesi’nde, AKUT Marmaris Ekibi tarafından düzenlenen “Deprem Bilinçlendirme Semineri’nde salon boş kaldı.
Datça gibi 1’inci derece deprem bölgesindeki hayati bir öneme sahip olan seminere az sayıda izleyicinin katılması dikkat çekti. Ecevit Kültür Merkezi’ndeki semineri sadece 20 kişi izledi.
AKUT Marmaris gönüllülerinden Kayahan Tören, seminerde yaptığı konuşmada deprem öncesi, deprem anı ve deprem sonrasında alınacak önlemlerle hayatta kalma şansının artabileceğini belirtirken, en önemli faktörün binaların inşaat standartlarına uygunluğunun olduğuna dikkat çekti. Beklenmedik durumlarda meydana gelen ve can sıkıntısı yaratan acil durumların eldeki imkanların yetersiz kaldığında afete dönüştüğüne vurgu yapan şunları söyledi:
“Datça’nın 1’inci derece deprem bölgesinde. Dolayısıyla deprem Datçalılar’ın hayatınızın bir parçası. Öncelikle yapılar sağlam olmalı. Eğer yapılar sağlam değilse, alacağınız önlemler sadece şans yüzdesini arttırır. Türkiye’nin büyük sanayi merkezlerinin yüzde 98’i, barajların yüzde 93’ü deprem bölgelerinde bulunuyor. Bu yanlış yapılaşmanın çok açık bir göstergesi. Marmara depremi olduğunda, Kocaeli Sanayi Bölgesi çok ciddi tehditler üretti. Deprem bölgelerinde sanayileşmeye izin verilmemeli. Ev alırken de sadece kaç oda olduğuna, manzarasına değil, depreme dayanıklı olup olmadığına dikkat etmeliyiz.”
Mehmet ÇİL / DATÇA, () Foto