İZMİR Büyükşehir Belediyesi’nin ilk etapta İnciraltı-Alsancak Limanı arasında 13 istasyon 170 bisikletle devreye aldığı “BİSİM” kiralık bisiklet uygulaması 5 günde 428 abone, 1203 de kredi kartı kullanımıyla büyük ilgi görmesine karşın, vandalların da hedefi oldu. Konak istasyonunda 8 bisikletin tellerinin sökülmesi, bisiklet sevenlerin tepkisine neden oldu.
İzmir’de İnciraltı-Mavişehir arasındasi sahil şerindinde, isteyen herkesin kiralayarak bisiklete binebileceği BİSİM projesi birinci haftasında İzmirlilerden büyük ilgi gördü. İnciraltı-Alsancak Limanı arasındaki 13 istasyondan 11’i devreye girdi. Buradaki 170 bisiklet İzmirliler tarafından kullanılmaya başlandı. İlk saati 2 TL, daha sonra her saat için 1 TL ödenen bisikletler için ilk 5 günde abone sayısı 428’e ulaştı. Bisikletleri 1203 kişi kredi kartıyla ödeme yaparak kullandı. Günlük ortalama 110 bisiklet kiralandı. Ortalama 3.5 saat bisiklet kullanıldı.
İlk 5 günde 170 bisikletten 25’i hasar gördüğü için bakıma alındı. Çoğu, sürüş sırasında meydana gelen kazalar nedeniye zarar gören bisikletlerin bir kısmına ise kasten zarar verildiği ortaya çıktı. BİSİM sistemini işleten belediye şirketi İZULAŞ yetkilileri, Konak İstasyonu’nda 8 bisikletin fren telleri çıkarılmış halde bulunduğunu söyledi. Tellerin alınamadığını sadece yerlerinde çıkarıldığını belirten yetkililer, bunun farkına varmayan birisinin, bisiklete bindiğinde frenlerin tutmaması sonucu zarar görebileceğine dikkat çekti. Öte yandan, istasyona talimatlara uygun şekilde park edilmemiş bir bisikletin, park gerçekleşmediği için bir başkası tarafından yerinden alındığını daha sonra ise terkedilmiş şekilde apartman boşluğunda bulunduğunu belirti. Yetkililer, bisikleti park yerinden alıp, bırakırken talimatlara tam uyulması gerektiğine dikkat çekti. Öte yandan, sosyal medya sitelerinde İzmirli bisikletseverler, bisikletlere verilen zarara tepki gösterdi.
Utku BOLULU / İZMİR, () foto(arşiv)