İZMİR’in Bayındır ilçesinde 14 yıldır faaliyet gösteren Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin hizmetleri ve işleyişi, çevre ilçelerin kooperatif başkanları ve il tarım müdürlüğü yetkililerinin katıldığı toplantıda anlatıldı. Başkan Ersoy Sümerkan, kooperatif yönetiminde birlik olmanın önemine dikkat çekerek her üyeye eşit mesafede durduklarını dile getirdi.
Bayındır Çiçek Üreticileri Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (BAYÇİKOOP) Başkanı Ersoy Sümerkan, kooperatif yönetimiyle ilgili deneyimlerini anlatırken, göreve geldikleri günden bugüne çok aşama kaydettiklerini ileri sürdü. Birlik içinde çalışmanın başarıdaki önemine dikkat çeken Sümerkan, “En önemlisi pazarlama, üretim planlaması ve üretim kalitesinin arttırılmasıdır. Bu göreve geldiğimizde kooperatifimizde hiçbir şeyimiz yoktu. Emeklerimiz ve gayretlerimiz ile bu duruma geldik. Daha da ileriye gitmek için çalışmaya devam ediyoruz. Emeğin karşılığı verilmeden kalkınma olmaz. En büyük hedefimiz üretim. Herkese eşit davranılması gerek. Birlik içinde olunmazsa kooperatif yürümez” dedi.
SÖZLEŞMELİ ÜRETİMİN ÖNEMİ
BAYÇİKOOP olarak 400 ortaklarının bulunduğunu ifade eden Sümerkan, her geçen gün büyüme gösterdiklerinin altını çizdi. Belediyelere bitki temini yaptıklarını kaydeden Ersoy Sümerkan, büyük firmalar ile alışveriş içinde olduklarını bildirdi. Türkiye’nin her tarafını dolaşarak tanıtım yaptıklarını kaydeden Sümerkan, “Bu yıl 130 üreticimize mevsimlik bitki ürettirdik. Bunu yaparken herkese eşit davranıyoruz. Bu eşitlik oldukça kooperatifimiz büyümeye devam ediyor. Türkiye’de sözleşmeli fikrini ilk kez biz ortaya koyduk. Eğer kalkınmak isteniyorsa mutlaka sözleşmeli üretim şarttır. Kooperatifimizin ilk yıllarında nakliye işini şirketlerle yapıyorduk. Fakat şimdi kendimize ait kamyonetimiz ile nakliye işlerini yapıyoruz. Gönderdiğimiz ürünün de her zaman arkasında duruyoruz. Nakliye sırasında ezilen, bozulan ürün olursa hemen yenisini getiriyoruz. Üreticilerimiz herhangibir sorunla karşılaştığı zaman bize bir telefonla ulaşıyor ve ziraat mühendisimiz hemen üreticimizin yanına gidip problemi çözüyor. İstenilen siparişler yağmur, çamur demeden sarılıyor ve söylenen vakitte teslim ediliyor. Kaliteli tohum ve fide kullanıyoruz. Kaliteli üretim yapıyoruz. Yurtiçi ve yurtdışı fuarlara sürekli katılıyoruz. Biz devletten daha 1 lira almış değiliz. Cebimizdekine göre hareket ediyoruz. Her şeyimizi kendi öz sermayemizle yaptık. İlçemizde çiçekçilik sektörü biz kooperatif haline geldikten sonra gelişti” dedi.
BAYÇİKOOP Başkanı Ersoy Sümerkan, misafirlere çiçekleri anlatan dergi ve saksıda gül hediye etti.
Mehmet Akif AVŞAR / BAYINDIR, ()
FOTOĞRAF