MUĞLA’da CHP tarafından tekrar belediye başkanı adayı gösterilen Osman Gürün, kıyısal ve kırsal Muğla arasındaki farkların kapatılması gerektiğini söyledi.
Seçim çalışmaları kapsamında Marmaris İlçesi’ne gelen Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün, Portofino Restoran’daki kahvaltıda gazeteciler ve partililerle biraraya geldi. Burada gazetecilerin sorularını yanıtlayan Başkan Gürün, 30 Mart’taki yerel seçimlerin ardından Fethiye'den Bodrum'a kadar olan yaklaşık 13 bin kilometrekare alan ve bin 124 kilometre sahil şeridine sahip coğrafyada, hizmetin her yaşam alanına ulaşacağını söyledi. Yerel seçimlerden sonra 13 ilçe belediyesi ve bir büyükşehir belediyesi ile hizmetlerin ulaştırılacağını belirten Gürün, yeni yasayla birlikte Muğla’da oluşacak yerel yönetim şekli hakkında bilgi verdi.
Muğlalılar’a hizmetlerin en iyi şekilde aktarılması için büyükşehir ve ilçe belediyelerinin koordineli çalışmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Gürün, “30 Mart yerel seçimleri diğer seçimlerden farklı. Muhtarlarımız eskiden köylerine hizmet gelmesi için kaymakamlığa, il genel meclisine, valiliğe gidiyor, hizmet için birçok onay alması gerekiyordu. Yeni yasayla büyükşehir belediyesinin yetkileri ve kaynakları artacak. Hizmetler görev alanına göre bu belediyelerle gelecek” dedi.
“MİKRO ŞOVENİZMDEN KAÇINMALIYIZ”
Yol, su kanalizasyon, arıtma, deniz ve kara ulaşımı dahil olmak üzere ulaşım hizmetlerinin büyükşehir tarafından sağlanacağını kaydeden Gürün, 13 ilçenin uyum içerisinde olması gerektiğine bir kez daha dikkat çekerek şunları söyledi:
“İmar planı yapma ve onaylama işlemi yetkileri de tümüyle büyükşehir belediyesine geçiyor. Bu çok önemli bir olay. Bu sebeple, tüm ilçe belediyelerinin ve büyükşehir belediyesinin koordineli şekilde çalışması gerekir. Bazı yetkiler, yapılacak protokolle ilçe belediyelerine verilebilir. Marmaris’i, Marmaris Belediye Başkanlığı yönetecek. Mevcut belde, köylerde ve ilçe merkezi içerisinde ara sokaklar ve içeride yapılacak bir takım yatırımları, ilçe belediyesi yürütecek. Ama ana caddeler, büyük rekreasyon ve yeşil alanlar, su ihtiyaçları, köy, belde ve ilçe merkezi arasındaki ana yolları tümüyle büyükşehir üstleniyor. Kanalizasyon, arıtma ve borcu dahil Marmaris Çevre koruma Altyapı Tesisleri’ni Yapma ve İşletme Birliği (Mariç-Belbir) büyükşehre geçiyor. Yasa, gelir olarak, yetki olarak büyükşehre önemli artı değerler getiriyor. Ama burada uyum çok önemli. 13 ilçenin büyükşehirdeki birlikteliği, uyum içinde olmalı, birbirimiz anlamalıyız. Mikro şovenizmden kaçınmalıyız. Her yerde bulunan herkes bütün ille ilgili sorumluluk taşımak durumunda. Çünkü, artık büyük bir aileye dönüşüyoruz. Dolayısıyla, birbirinden ayrılamayan ve birbirlerinden sorumluyuz.”
“KIRSAL-KIYISAL FARKI KAPATILMALI”
Gürün, büyükşehre geçiş dönemi ve önceliklerine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu. Geçiş döneminin sıkıntılı olabileceğine dikkati çeken Gürün,“Bu nedenle diğer büyükşehirlerin şemalarını örnek alarak, hazırlıklarımızı yürütüyoruz. Hazırlık çalışmalarımızın altlığı hazır. Kadro, araç ve gereç gibi ihtiyaç ve eksikliklerimiz, seçimden sonraki dönemde ele alınacak konular olacak. Önceliğimiz ise su olacak. Muğla köylerinin en büyük sorunu su. Daha sonra yolların yapımı, bakımı ile özellikle kıyıdaki yerleşim merkezlerinde kanalizasyon ve arıtma sistemlerinin hayata geçirilmesine öncelik vereceğiz. Kıyısal-kırsal Muğla arasındaki farkları, eksikliği, makası süratle kapatacak bir belediye olmalıyız” dedi.
“TURİZM MASTER PLANI ACİL YAPILMALI”
Muğla’daki turizmi değerlendirirken, bir master planının hazırlanması gerektiğini de savunan Başkan Gürün, “Marmaris çok önemli bir turizm merkezimiz. Burada yatak kapasitesi yeterli mi değil mi? Turist kalitesini ve bunların harcamalarını nasıl yükseltebiliriz? Turizmi nasıl çeşitlendirebiliriz? Kırsalın da turizm hareketinden daha fazla nasıl yararlanmasını sağlayabiliriz? Bunun için Muğla İl Turizm Master Planı yapılmalı. Bu açıdan hazırlanacak 1 / 100 binlik imar planları çok önemli. Plan hazırlanırken, biz Muğla’yı nereye götürmek, nasıl bir il yaratmak istiyoruz, bunları tespit etmemiz gerekiyor. Örneğin, Muğla genelinde tespit edilebilen 105 tarihi yerleşim dokusu bulunuyor. Bunlardan sadece 29’un da kazı çalışmaları sürüyor. Diğerleri, sandıkta tozlanmış duruyor. Bunları kültür turizmi, ne kazandırmalıyız ki kültür turizmi için gelen gelir seviyesi yüksek turisti çekebilelim. Aynı şekilde, spor, kongre ve fuar turizmi de sezonun uzaması açısından önemli. Yıl bazında konaklama tesislerimizin doluluk oranı yüzde 40-50 seviyelerinde. Bu oranı artırmak için sezonu uzatmalı, bunun için de turizmi çeşitlendirmemiz gerekiyor. Tüm bunları da bir master planı dahilinde organize etmeliyiz” diye konuştu.
Ali GÜNDOĞAN / MARMARİS, () Fotoğraflı