ANTALYA'nın Kaş İlçesi'nde, eski adıyla 'Sahil Barak' bugünkü adıyla 'Boğazcık Köyü'nde kaybolmakta olan 'Barak kilimleri' el sanatı yeniden hayat buluyor.

Kaş Kaymakamlığı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı ve Halk Eğitim Müdürlüğü'nce 'Barak kilimleri ölmesin renklerimiz solmasın' başlıklı bir proje başlattı. Proje çerçevesinde Boğazcık Köyü'nde, 4 dokuma tezgahlı Barak kilimi dokuma kursu açıldı. Yaklaşık 280 saat sürecek kursa, çeşitli yaşlarda 12 kadın katılıyor.

Kursta değişik yedi motife sahip Barak kilimlerinin nasıl dokunacağı öğretiliyor. Giderlerin Kaş Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı tarafından karşılandığı bu kursla, unutulmaya yüz tutan Barak kilimleri yeniden yaşama döndürülmeye, 1000 yıllık kültür canlandırılmaya çalışılıyor.

KURSİYERLER MUTLU

Kursiyerlerden Zeynep Akman, duygu ve düşüncelerini "Barak kilimi geleneksel olarak atalarımızdan, Orta Asya'dan gelen kilimlerimiz, adetimiz, örfümüz. Bitmek üzere bu gelenek. Bitmesin dedik, batmasın dedik. Devam etsin" sözleriyle dile getirdi. Bir diğer kursiyer Hatice Bozca da "Eskiden, atalarımızdan gelen örnekleri değerlendirmeyi düşünüyoruz. Gelecek nesillere, kızlarımıza, gelinlerimize öğretmeyi düşünüyoruz" dedi.

Kurs öğretmeni Makbule Gökçe Bozca ise bu köyde büyüdüğünü belirterek, "7 yaşımdan beri Barak kilimciliği yapıyorum. Atalarımızdan, ailelerimizden gördüğümüz Barak kilimini gelecek nesillere taşımak istiyoruz" şeklinde konuştu.

ORTA ASYA'DAN GELEN MOTİFLER

Barak kilimlerinin bu köye adını veren ve unutulmaya yüz tutmuş bir el sanatı olduğuna dikkati çeken Kaş Kaymakamı Selami Kapankaya, "Orta Asya'dan beri kullanılan motifler var. En bilinen 7 çeşit motif var. Bizim amacımız, bilen kişilerin bilgilerini gelecek kuşaklara aktarması" dedi. 'Barak kilimleri ölmesin, renkler solmasın' adı altında bu projeyi başlattıklarını kaydeden Kaymakam Kapankaya, bu çerçevede kadınların usta öğretici nezaretinde kilim dokuduğunu, edinilen bilgiyi de genç kuşaklara aktardıklarını ifade etti. (FOTOĞRAFLI)