AYDIN Ticaret Odası (AYTO) ’AYTO Aydınlatıyor Destek Masası’ projesini KOSGEB, İŞKUR, TKDK ve GEKA ile imzaladığı protokolle hayata geçirdi.
AYTO Aydınlatıyor Destek Masası projesi kapsamında firmalara özel destekler, tüm kurumların uzmanları tarafından üyelere anlatılacak. Her perşembe 10.00-16.00 saatleri arasında AYTO’da yapılacak buluşmada uzmanlar üyeleri bilgilendirecek.
Projenin tanıtım toplantısına Çalışma ve İş Kurumu Aydın İl Müdürü Rahmi Terzi, AYTO Meclis Başkanı Abdullah Sefa Yüksel, Yönetim Kurulu Başkanı Hakan Ülken, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Aydın İl Koordinatörü Erhan Çiftçi, Aydın KOSGEP Başkanı Turgut Gözen, Güney Ege Kalkınma Ajansı (GEKA) Genel Sekreteri Süleyman Alata, AYTO Disiplin Kurulu Başkanı Mahmut Çağlayan ile AYTO Meclis Üyeleri ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.
AYTO Başkanı Hakan Ülken, projenin üye odaklı bir proje olduğuna dikkat çekerek, AYTO üyelerinin aydınlatılacağını ve Aydın ekonomisinin gelişimine katkı sağlayacağını ifade etti. Yatırım, teşvik ve destek konularında kamunun hibelerinin üyelere aktarılacağına işaret eden Ülken, “Odaların asli görevi kendi üyelerinin ekonomilerini, iş hacimlerini geliştirmek ve bunların uzantısı olarak ilimizin ekonomisine katkı koymaktır” dedi.
“AYDIN, YATIRIM TEŞVİK BÖLGELERİNDE KAYSERİ İLE AYNI BÖLGEDE”
Aydınlılar olarak kurumlar tarafından sunulan destek ve teşviklerden yeteri kadar yararlanılamadığına vurgu yapan Ülken, “Maalesef Aydınlılar olarak kamu yatırım ve desteklerinden haberdar olmadığımızdan, yeterince faydalanamıyoruz. Aydınlı devletten talep etmekten hoşnut değil. Aydınlı devletten istemeye alışık değil. Bu mantıkla gidildiğinde diğer illerden, diğer firmalardan geri kalmaya mahkumdur. Aydınlının yeterince almadığı bu hibe ya da teşvikler Aydınlıdan kesilen vergilerin diğer illere diğer firmalara gitmesi anlamına gelir. İşte bu nedenle teşvikler Aydınlılara anasının ak sütü gibi helaldir. Üyelerimiz bu teşvik ve hibelerden bizim sayemizde haberdar olacak ve başvurularını yapabilecek” diye konuştu.
Konuşmasının bir bölümünü Yatırım Teşvik Bölgesi’ne ayıran Ülken, Aydın ile Kayseri'nin Yatırım Teşvik Bölgeleri’nde 2. bölgede, Manisa ve Gaziantep'in ise 3. bölgede olduğuna dikkat çekti. Ülken, “Aydın, Manisa ve Gaziantep’ten daha mı gelişmiş? Ülkemizde gelişmişliklere göre yatırım ve teşvik bölgeleri 6'ya ayrılmış. En gelişmemiş iller altıncı sıradan başlatılmış ve en büyük teşvikler bu illere veriliyor. Kıyaslama yaparsak biz Kayseri ile aynı bölgedeyiz. Manisa ve Gaziantep bizim bir alt bölgemiz olan 3’üncü bölgede. Bu da Manisa ve Gaziantep'in bizden daha fazla teşvik aldığını gösteriyor. Bu yanlışlık yeni bir düzenleme yapıldığında düzeltilmelidir” dedi.
“HEDEF AYDINLIYI AYDINLATMAK”
Kayseri ve Manisa’nın kamudan aldığı teşvik ve hibeleri Aydın’la kıyaslayan Ülken “Kayseri gelişmişlikte Aydın ile aynı bölgede gösterilirken Aydın 481 milyon lira civarında teşvik alarak 2 bin 183 kişi istihdam etmiş. Kayseri ise 1,8 milyon lira teşvik ve hibe ile 3 bin 707 kişi istihdam etmiş. Artık Aydınlıyı uyandırmamız, aydınlatmamız ve ayağa kaldırmamız lazım” dedi.
Yapılan diğer konuşmaların ardından ’AYTO Aydınlatıyor Destek Masası' projesini hayata geçiren protokol, AYTO, KOSGEB, İŞKUR, TKDK ve GEKA arasında imzalandı. Protokol kapsamında her kurumun birer uzmanı destek ve teşvikler konusunda üyeleri bilgilendirecek. Bilgilendirmede AYTO’dan da bir uzman bulunacak. Toplantı, AYTO tarafından meclis komitelerinde başarılı çalışmalara imza atan üyelere plaket, meclis komitesinde görev alan üyelere ise teşekkür plaketinin verilmesiyle sona erdi.
10 BİN BROŞÜR BASTIRILDI
AYTO, ’AYTO Aydınlatıyor Destek Masası’ projesini tüm üyelerine duyurmak için 10 bin projeyi anlatan broşür bastırdı. Bastırılan broşürler kurye yoluyla tüm üyelere gönderilecek. Broşürde AYTO, KOSGEB, İŞKUR, TKDK ve GEKA’nın bilgileri ve sağladığı desteklere yer verildi.
Cem ULUCAN/AYDIN () Fotoğraflı