ANTALYA'da kadınlar, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre Büyükşehir Belediye Meclisi'nde sahip oldukları yüzde 6,67'lik temsil oranıyla Türkiye 53'üncüsü ve İl Genel Meclisi'nde ise yüzde 4'lük payla Türkiye 12'ncisi oldu. Ayrıca 14 milletvekili çıkaran Antalya'da yalnızca 1 kadın milletvekili var iken, 19 ilçe ve 74 belde arasında hiç kadın belediye başkanı bulunmuyor.

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) 81 il için hazırladığı Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Karnesi'ne göre illerin sosyo-ekonomik gelişmişlik düzey sıralamasında Türkiye 5'incisi Antalya, 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde Türkiye 26'ncısı oldu.

TEPAV'ın uyguladığı Cinsiyet Eşitliği Endeksi, Birleşmiş Miletler (BM) tarafından kullanılan Toplumsal Cinsiyet Eşitsizliği Endeksi'nin (GII) illere uyarlanması ile oluşturuldu. Kadın ve erkek arasındaki eşitsizliklerin en az olduğu illerin belirlendiği endeks, belediye meclisinde temsil oranı, lise ve üniversite mezunu kadın nüfus, ergen yaşta annelik, anne ölüm oranı, kayıtlı istihdam baz alınarak oluşturuldu.

Buna göre Antalya'nın Cinsiyet Eşitliği Endeksi 0,450473347 olarak hesaplandı ve İstanbul'un birinci olduğu sıralamada 26'ncı olabildi.

EĞİTİMDE VE KREŞTE BAŞARILI

Antalya endekste ancak eğitim alanında okuma-yazma oranı ve 0-4 yaş arası çocuklar için kreş sıralamasında 'En İyi İller' arasına girebildi. Okuma yazma durumuna göre Antalya, Niğde'nin ardından ve Nevşehir'le birlikte en iyi durumda olan iller içinde yer alırken, kentte okuma yazma bilmeyen kadın oranı yüzde 3 oldu.

Toplumsal cinsiyet eşitliğinin sağlanmasında önemli bir gösterge kabul edilen çocuk bakımında ise Antalya Çocuk başına kreş sayısında Muğla'nın ardından en iyi durumda olan iller içinde yer aldı.

KADIN TEMSİLİNDE DİPTE

Antalya'da kadının karar mekanizmasına katılımında ise adı neredeyse yok. 2011 Haziran Genel Seçimi sonuçlarına göre parlamentodaki kadının en yüksek temsil oranı yüzde 50 ile Diyarbakır ve Iğdır'da gerçekleşirken, Adana ve Antalya yüzde 7,14 oranıyla son sırada yer aldı. Antalya'daki 14 milletvekili içinde tek kadın milletvekili Ak Parti'den Gökçen Özdoğan Enç oldu.

Kadınlar Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde ancak yüzde 6,67'lik bir temsil gücüne sahip olurken, bu oran İl Genel Meclisi'nde yüzde 4'te kaldı. 30 kişilik Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde biri CHP'den Deniz Filiz ve bir diğeri Ak Parti'den Ayşe Güliz Yılman'ın üye olduğu Antalya, Büyükşehir'deki kadın oranıyla da Türkiye 53'üncüsü oldu.

Antalya'nın 75 kişilik İl Genel Meclisi'nde ise 3 kadın üye bulunuyor. Üçü de CHP'den seçilen Songül Başkaya, Gülsüm Özer ve Gülay Bolatan. Bu yüzde 4'lük oranla Türkiye 12'ncisi oldu. Bu arada Türkiye'de, 45 ilde İl Genel Meclislerinde kadın üye bulunmuyor.

İLÇE VE BELDELERDE KADIN BAŞKAN YOK

Karnede Antalya adına dikkati çeken bir ayrıntı da halihazırda Antalya'da büyükşehir ile 19 ilçe ve 74 beldenin hiçbirinde kadın belediye başkanının bulunmaması oldu.

TEPAV'ın hazırladığı karnede sadece kadınların güçlenme düzeyine bakılarak, erkeklerle karşılaştırma yapılmadan illerin sıralandığı Toplumsal Cinsiyet Güçlenme Endeksi ise Antalya için 3,301791729 çıktı. Antalya bu puanla 81 il içinde 16'ncı sırada yer aldı. (FOTOĞRAFLI)