Kalp aort kapağı değişiminde TAVI yöntemini Türkiye’de başarıyla uygulayan merkezlerden olan Şifa Üniversitesi Hastaneleri, Avrupa’nın en yüksek TAVI serisine sahip cerrahı Prof. Dr. Hüseyin İnce’yi ağırladı. TAVI yöntemi ile 85 yaşındaki bir hastanın aort kapağını değiştiren İnce, Türkiye’deki meslektaşlarına kendine özgü tekniği de anlatma fırsatı buldu.
Kısaca TAVI (Transcatheter Aortic Valve Implantation) denilen; açık kalp ameliyatı yapılmadan, kateter yöntemiyle aort kapağı takılması işlemi, ülkemizde giderek yaygınlık kazanıyor. Açık ameliyatın riski görüldüğü hastalar için tercih edilen bu yöntemi, Türkiye’de başarı ile uygulayan merkezlerin başında gelen Şifa Üniversitesi Hastaneleri, önemli bir konferansa da ev sahipliği yaptı. Avrupa’da bugüne kadar yaklaşık 2 bin 800 hastaya TAVI operasyonu gerçekleştiren ve bu sayı ile Avrupa’nın en yüksek serisine sahip olan Prof. Dr. Hüseyin İnce, Şifa Üniversitesi Bornova Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kardiyoloji ve kalp damar cerrahi hekimleri ile bir araya geldi. Halen Berlin Üniversitesi Hastanesi’nde kardiyoloji kliniği şefi olan Prof. Dr. İnce, TAVI yöntemini uygularken de kendine özgü bir teknik kullanıyor. Komplikasyon riski daha düşük olan bu tekniği doktorlara anlatan Prof. Dr. İnce, ayrıca 85 yaşındaki bir hastanın aort kapağını bu teknikle TAVI işlemi uygulayarak değiştirdi. Konferansa katılan doktorların canlı olarak izlediği operasyon, büyük ilgi gördü.
Konferans ve konferans kapsamında gerçekleştirilen TAVI operasyonu hakkında bilgi veren Şifa Üniversitesi Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Talat Tavlı, Prof. Dr. Hüseyin İnce’nin, destek olmak amacıyla katıldığı TAVI operasyonlarını da eklendiğinde bugüne kadar yaklaşık 4 bin işlemlik bir seriye sahip olduğunu söyledi. Prof. Dr. Tavlı, “Dolayısıyla bu konuda Hüseyin İnce Hocamız hakikaten son derece hünerli bir hekimdir. Şifa Üniversitesi olarak davetimizi kırmayıp gelmesi, bizleri onurlandırdı. Hocamız önce TAVI ile ilgili konferans verdi. Bu konferansa çevre illerdeki değerli kardiyolog ve kalp damar cerrahi hocalarımız da iştirak etti. Ayrıca bir hastamıza da Hüseyin Hocamızın da katılımı ile çok başarılı bir TAVI operasyonu gerçekleştirdik” diye konuştu.
85 YAŞINDA HASTAYA TAVI UYGULANDI
Konferans kapsamında 85 yaşında; cerrahların açık kalp ameliyatını çok riskli gördükleri bir hastanın kalp aort kapağı, Prof. Dr. İnce, Prof. Dr. Tavlı ve Şifa Üniversitesi kardiyoloji ekibinin katıldığı bir operasyonla TAVI yöntem kullanılarak değiştirildi. Yapılan operasyonu konferansa katılan kalp damar cerrahları ile kardiyologlar da canlı olarak izleme fırsatı buldu. Prof. Dr. Tavlı, hastanın 2 günlük takipten sonra gayet sağlıklı bir şekilde taburcu edildiğini söyledi.
İZMİR ()
foto