80 YILLIK BİNAYA ASLINA UYGUN RESTORASYON İZMİR’in Aliağa ilçesi Samurlu Köyü’ndeki Kazım Paşa İlk Mektebi, Aliağa Belediyesi ve İl Özel İdaresi işbirliğinde aslına uygun restore ediliyor. Cumhuriyetin kuruluşundan sonra Atatürk’ün talimatıyla 1933 yılında inşa edilen ve Anadolu’nun ilk ilkokullarından biri olarak kullanılan Vali Kazım Paşa İlk Mektebi restorasyonla, Cumhuriyet idealini genç kuşaklara aktaracak.
İzmir Valisi Kazım Dirik döneminde, Cumhuriyet ideallerine sıkı sıkıya bağlı köy halkının, yakın çevredeki eski yapılardan çıkma taşlarla inşa ettikleri İlk Mektep, 1970’de yeni ilkokul yapılınca atıl durumda kaldı. Tarihi yapı, geçtiğimiz yıllarda yapılan başvuru sonrası 2. derece tarihi eser olduğu belirlenerek İzmir Anıtlar Yüksek Kurulu tarafından tescillendi. İzmir İl Özel İdaresi ve Aliağa Belediyesi, Cumhuriyet’in ilk yıllarının izlerini taşıyan yapıyı aslına uygun inşaa etmek için harekete geçti. Aliağa Belediyesi, rölöve, restitüsyon ve restorasyon projesi hazırlayarak tarihi binanın ayağa kalkması için çalışmalara başladı. Geçtiğimiz eylül ayında restorasyon ihalesi gerçekleştirilen yapı mart ayı sonunda tamamlanacak.
CHP’li Aliağa belediye Başkanı Ömer Turgut Oğuz, tarihi binayı 80 yıl sonra aslına uygun restore ederek tarihi ve kültürel değerleri ayağa kaldırdıklarını kaydetti.
FOTOĞRAFLI