Genel

Bitlis'in Tarihi Viyana’da Görücüye Çikacak


Selçukluların Anadolu'daki önemli yerleşim yerlerinden biri olan Ahlat'ta 1965 yılında başlayan ve çeşitli dönemlerde devam eden kazılarda birçok tarihi eser bulundu. Ortaya çıkan eserlerin değerlendirilmesi ve birebir benzerlerinin yapılması için de Kaymakamlık, Eren Üniversitesi ve Ahlat Belediyesi tarafından 5 yıl önce ilçe de bir atölye kuruldu. Arkelojik kazılarda görevli öğrenciler, Eren Üniversitesi Ahlat Meslek Yüksek Okulu El Sanatları Bölümü öğretim elemanları ve öğrencilerin de görev yaptığı atölyede, Selçuklu ve Osmanlı dönemlerine ait 200 parça eser, tek tek incelenip, bunların birer benzerleri yapıldı. Seramik ve çinicilik eğitimlerinin de verildiği atölyede üretilen 200 parça eser, Selçuklu Kültür Merkezi'nde sergileniyor.
Bitlis Eren Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Doğru, Bitlis'in tanıtımına katkı sunmak için bu eserleri Avusturya'nın Başkenti Viyana'da da sergileyeceklerini söyledi. Rektör Doğru, Eren Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Eren'in desteğiyle serginin 25- 31 Ağustos tarihleri arasında açılacağını belirterek, şöyle konuştu:
"Sergiye, farklı tanıtım materyallerini de yanımızda götüreceğiz. Sergi süresi, içinde 2 panel düzenlenecek. Panelin ilki gelecek davetlilere tanıtım için düzenlenecek. Bu panelde hem yurt içinden gelecek olan hem de yurt dışından gelecek misafirler için hocalarımız ve kazı başkanları bilgiler verecekler. İkinci panel ise, gerek Avusturya'da yaşayan ve gerekse çevre ülkelerde yaşayan insanlara yönelik olacak. Bu panelin büyük bir kısmı Almanca olacaktır. Bunlar için 5 bin adet broşür bastırdık. Tanıtım katalogları düzenlendi. Bu mahiyette bir sergi, Türkiye'de bir ilk olacak. Bu konuda ilk olmanın da gururunu yaşıyoruz. Bu organizasyonun gerçekleşmesinde emeği geçenlere teşekkür ediyorum."

FOTOĞRAFLI