GAZİANTEP Zirve Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Suat Mercan, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nun alt komisyonunda kabul edilen yeni internet düzenlemesiyle IP adreslerinin yasaklanması durumunda, proxy server'lar ile yasaklı sitelere erişimin gündeme geleceğini söyledi.
Yeni yasayla birlikte mahkeme kararı olmadan internet sitelerinin 48 saat içinde kapatılmasının kararlaştırılmasıyla siteye 4 saatte erişimin engelleneceği ifade edilirken; Bilgisayar Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Suat Mercan, erişime engellenen internet sitesine proxy server'la girilebileceğini söyledi. İnternet sitelerinin girişin IP yasaklamasıyla olabileceğini anlatan Yrd. Doç. Dr. Mercan, yeni yasayla ilgili fazla teknik ayrıntı olmadığından varsayımlar üzerine tartışmaların yapılabileceğini kaydetti. Yasaklanan sitelere erişmenin yolu olan proxy server'ların önüne geçilemeyeceğini vurgulayan Yrd. Doç. Dr. Suat Mercan, şunları söyledi:
"Yeni yasada zannediyorum ki en büyük tepki konunun hukuki yönüyle ilgili. Yani, en büyük tepki; mahkeme kararı olmadan bir internet sitesinin erişime kapatılıyor olması. Ama teknik anlamda çok ayrıntı göremediğimiz için varsayımlar üzerinden yorumlarda bulunabiliriz. Bazı web sitelerinde şöyle bir yorum var: İsim üzerinden değil de IP adresinden yapıldığı zaman proxy server'larla o siteye erişimin önüne geçilmiş olacağı. Ancak bu tamamen doğru değil. Bir web sitesine erişim 2 şekilde yasaklanabilir; ya DNS yoluyla ya da IP adresiyle. Yasaklanmış siteye, ya DNS ayarlarınızı değiştirip erişim sağlayabilirsiniz veya proxy server'ıyla bağlanabilirsiniz. IP yasakladığınız zaman DNS şıkkını iptal etmiş oluyoruz ancak proxyle bu siteye erişim sağlanabilir. Dolayısıyla bu yorum gerçeği yansıtmamakta. IP adresini yasakladığınız zaman ülke içinde o siteye hiçbir şekilde erişim sağlayamıyorsunuz. Ama proxy server'lar aracılığıyla ülke dışından bağlantı kurup, o siteye erişebilirsiniz. Bunun da önüne geçmek için bütün proxy server'ların kapatılması gerekli ama bu çok mümkün değil, çünkü sonu yok."
EN İYİ FORMÜL, İÇERİĞİN KALDIRILMASI
Erişime engellenmesi istenen internet sitelerine yurtdışı bağlantılarla girilebileceğine değinen Yrd. Doç. Dr. Suat Mercan, erişimin tamamen kapatılmasının en iyi formülünün sitenin içeriğinin tümüyle silinmesi olabileceğini kaydetti. IP yasaklamasıyla sitenin bulunduğu server'daki bütün sayfalara erişimin kesileceğini belirten Yrd. Doç. Dr. Mercan, "Yasaklanacak sitelere erişimin tamamen kapatılması için anladığım kadarıyla yer sağlayıcılara içeriğin kaldırılması istenecek. Bu yapılmadığı takdirde o server'e ait IP adresinin yasaklanacağı söyleniyor. Tabii server'dan gelen IP adresi yasaklandığı zaman o server'daki bütün web siteleri erişime engellenmiş olacak ki; bu çok değişik veya garip bir durum ortaya çıkarıyor. Yani çok uygulanacak bir durum değil. En iyi yapılacak şey yer sağlayıcı firmadan o içeriğin kaldırılmasını istemek. Genel olarak bu hukuki bir durum çünkü teknik olarak bizi çok etkileyecek bir durum söz konusu değil" diye konuştu.
PROXY SERVER
Vekil sunucu veya proxy server, internete erişim sırasında aracı olarak kullanılan makinedir. İnternete erişim sırasında vekil görevi görürler. İnternete erişim sırasında direkt bağlantı yerine bu tür bağlantılar üzerinden bağlanılır ve ana bağlantıyı isteyen makine geçici olarak kimliğini gizleyebilir. Daha çok, ülke kısıtlaması olan sitelere giremeyen kullanıcılar, bu yöntemi kullanarak istediği sayfalara ulaşabiliyor.