Mehmet Kayhan YILDIZ/KONYA, () - KONYA Ticaret Odası(KTO) Karatay Üniversitesi öğrencileri, 'Doru' ismini verdikleri elektrik enerjisiyle çalışan otomobil üretti. Saatte 60 kilometre hız yapan otomobil, tam şarj edildiği zaman 120 kilometre yol alabiliyor.
Attan esinlenerek 'Doru' ismi verilen otomobilin kornası ise at kişnemesi olarak ses çıkartıyor. Elektrikli otomobil, geçen yıl güneş enerjisiyle çalışan ve 'Kara-Tay' verdikleri araçla birlikte TÜBİTAK tarafından İzmit Körfez'de 16-17 ağustos tarihleri arasında düzenlenecek olan 'Türkiye Üniversitelerarası Güneş Enerjili Araç ve Elektrikli Otomobil' yarışlarına katılacak.
KTO Karatay Üniversitesi Ar-Ge Topluluğu adına açıklama yapan Bilgisayar Mühendisliği Bölümü 4'üncü sınıf öğrencisi Alper Ayhan, geçen yıl yarışlara katılan Kara-Tay'ın 16'ıncı olduğunu ve bu yıl üzerinde değişiklikler yaptıklarını belirtti. Ayhan, "Ağırlığını 230 kilogramdan 180 kilograma düşürdük. Hızı da saatte 60 kilometreden 90 kilometreye çıkarıldı" dedi.
Elektrik enerjisiyle çalışan otomobili ise 6 ayda yaptıklarını belirten Ayhan, şunları söyledi:
''Aracımız TÜBİTAK'ın düzenlediği 'elektromobil' kategorisinde yarışacak. Bu kategorideki yarışlarda araçlara enerji ölçüm cihazı takılarak araçlardan en az enerjiyle yarışı tamamlamaları istenecek. Bizim 'Doru' ismini verdiğimiz aracımızı 6 aylık bir çalışma sonrası ürettik. Dış görümümü fiberglas malzemeden üretilerek modelleme, çizim ve kalıbı, tamamen üniversitedeki arkadaşlarımız tarafından gerçekleştirildi. Araçta 3 kilovat lityum-iyon batarya paketi ve DC Fırçasız Mıknatıslı motor bulunuyor. Araçta far, stop lambaları ve park lambası ile birlikte toplamda 480 led bulunmaktadır. Aracımızın maksimum hızı saatte 60 kilometre olup tam şarj halinde 120 kilometre yol alıyor"
KTO Karatay Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Torlak da hem güneş enerjili hem de elektrik enerjili otomobilleri üreten öğrencileri tebrik etti.

FOTOĞRAFLI