Mehmet ÇINAR/ ANTALYA, () - SOSYAL medya üzerinden doğayla ilgili bilimsel çalışmalara halkı dahil eden Türk bilim adamı Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu'na, ABD'den 'vatandaş bilimi' ödülü geldi.
National Geographic tarafından dünyada en çok risk alan 22 kişiden biri seçilen ABD Utah Üniversitesi Biyoloji Bölümü öğretim görevlisi ve Kuzey Doğa Derneği Başkanı, 39 yaşındaki Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, Utah Üniversitesi tarafından bu yıl ilki verilen ve daha çok çevre çalışmalarında sıradan vatandaşları bilimsel araştırmaya katan 'vatandaş bilimi' ödülünün sahibi oldu. Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'na ödülü getiren unsurların başında, yürüttüğü tüm bilimsel çalışmaları Türkiye'de bir ara yasaklanan Twitter ve Youtube gibi sosyal medya araçlarındaki paylaşımları geldi.
YABAN HAYATINI YAKINDAN İZLİYOR
Türkiye'de Iğdır-Aras Kuş Cenneti'nde yapılması planlanan Tuzluca Barajı'nın bölgenin doğal dengesini bozmasına ve buradaki kuş cennetini yok etmesine karşı verilen mücadelede yer alan, ayrıca birçok kuş, kurt, bozayı gibi yaban hayvanlarının neslinin korunması için uydu vericili takip çalışmaları yürüten Doç. Dr. Şekercioğlu, dünyanın çeşitli bölgelerinde de benzer faaliyetlerde yer alıyor. Doç. Dr. Şekercioğlu, yürüttüğü veya içinde olduğu tüm bu bilimsel çalışmaları medya ve Twitter, Youtube, Facebook gibi sosyal medya araçlarıyla paylaşarak halka açıyor, halkı çalışmalara dahil ediyor. Doç. Dr. Şekercioğlu'nun bu çabaları, bu yıl ABD'deki Utah Üniversitesi'nde ilk kez verilen 'Birinci Vatandaş Bilim Ödülü'ne layık görüldü.
ÜNİVERSİTEDEN ÖVGÜ
Utah Üniversitesi'nin ödülün veriliş nedenine ilişkin açıklamasında, Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu'nun doğa ve yaban hayatına yönelik belgeselleri, KuzeyDoğa Derneği ve Aras Nehri Kuş Cenneti'ndeki kuş gözlemleri gibi çok sayıda gönüllülük programını medya ve sosyal medya aracılığıyla paylaşıp halkı bilimsel araştırmalarına sürekli dahil ettiği, bilimsel makaleleri ve özetleri paylaştığı, Twitter, Facebook ve Youtube gibi sosyal medya aracılığıyla bilimsel çalışmaları, fotoğraf ve videoları paylaşarak halkı bilgilendirdiği belirtildi.
Açıklamaya göre, ayrıca vatandaş bilimi yoluyla, iklim değişikliğinin kuşlar üzerindeki etkisini incelemek için yürütülen çalışmada öğrenciler ve vatandaşların katılımını sağlaması, özellikle adaçayı tavuğunun kur dansını çektiği video ve fotoğraflar, çalışmalarının National Geographic dergisi, New York Times gazetesi, BBC gibi uluslararası basın organlarında yayımlanması Doç. Dr. Şekercioğlu'na bu ödülün verilmesinde etken oldu.
ÖDÜLÜNÜ ÜNLÜ FİZİKÇİDEN ALDI
Doç.Dr. Şekercioğlu'nun ödülünü, Utah Üniversitesi Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Pierre Sokolsky takdim etti. Ödülü büyük bir sürpriz olarak değerlendiren Doç. Dr. Şekercioğlu, böyle bir ödülün ABD'de ilk defa bir Türk bilim adamı olarak kendisine verilmesinden büyük mutluluk duyduğunu söyledi.
Doç. Dr. Şekercioğlu, ödülü veren yüksek enerji parçacık fiziği uzmanı Prof. Dr. Sokolsky'nin, Utah Üniversitesi'nin 17 milyon dolarlık yatırımla Utah Çölü'nde bin kilometrekarelik arazide, yüksek enerjili ışınları kaydeden 560 dedektörden oluşan teleskop ağını kuran kişi olduğuna dikkati çekti.
Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu, ödülü almasında etkili olan, Twitter ve Youtube'daki yasak dönemlerine denk gelen adaçayı tavuğu ve horozlarının kur dansına ilişkin görüntüleri Türkiye'deki 20 bine yakın takipçisinin görememesinin kendisini üzdüğünü de dile getirdi.

MÇ(SU/AK) (FOTOĞRAFLI)