BURSA'da tekne ve yat üretimi yapan bir firma, tek kişilik denizaltı motosikleti üretti. Yüzmeyi bilmeyen ve iki parmağını kullanabilen herkesin dalış yapabileceği bu araç sayesinde, regülatör kullanmadan 45 dakika boyunca denizin altında kalınabilecek. Yurtdışından 20 bin dolara ithal edilen denizaltı motosikletinin benzerini kendilerinin 5 bin dolara üretttiğini söyleyen firma sahibi Burçin Doğan, "Bu araç sayesinde artık dalış yapmaktan kimse korkmayacak" dedi.
Denizaltı motosikletini 2 yıllık bir AR-GE sürecinin ardından üreterek, satışa sunduklarını belirten Burçin Doğan, aracın patentini almak için de gerekli başvuruların yapıldığını kaydetti. 10 kişilik bir ekiple günde 3 denizaltı motosikleti üretme kapasitesine ulaştıklarını ifade eden Doğan, "Bu aracı, yurtdışından talep ettiğinizde 20 bin dolara mal oluyordu. Ancak biz yerli üretimimizle bu rakamı 5 bin dolara kadar düşürdük. Aracımız, 5 ileri, iki geri vitese sahip. 2 ile 2.5 deniz mili sürat yapabiliyor. Araca taktığımız standart hava tankı ile bir kişi 45-50 dakika suyun içinde regülatör kullanmadan rahatlıkla kalabiliyor. Dalış sırasında aracın önündeki oksijen tüpünden serbet hava akışı sağlanırken, su seviyesi omuza kadara geliyor" dedi.
Engelli vatandaşların da denizaltı motosikletini rahatlıkla kullanabileceğine dikkat çeken Doğan, "İki parmağını kullanan herkes, yüzmeyi bilsin ya da bilmesin bu aracı kullanabilir. Aracımız şamandıra sayesinde denizin altında 5 metre derinlikte sabit kalıyor ve dümen kanatları sayesinde istenilen yöne haraket edebiliyor" diye konuştu. Elektrikle çalışan denizaltı motisikletinin 'hacı yatmaz' mantığı ile çalıştığını dile getiren Doğan, ağırlığı 100 kilogram olan araçta ayrıca dümen palası ve yön pusulasının bulunduğunu da kaydetti.

SÇ,Mİ(FK/SS) (FOTOĞRAFLI)