SÜLEYMAN Demirel Üniversitesi (SDÜ) Teknoloji Kulübü öğrencileri, 2- 9 Aralık tarihleri arasında kutlanan 'Mevlana Haftası' etkinlikleri kapsamında 'semazen robot' yaptı. Hareketleriyle birebir insanı taklit eden robot, gösteriye başlamadan önce izleyenleri selamlıyor.
SDÜ Teknoloji Kulübü öğrencileri tarafından yapılan 65 santimetre boyunda, yaklaşık 3 kilo ağırlığındaki 'semazen robot', Prof. Dr. M. Lütfü Çakmakçı Kültür Merkezi'nde düzenlenen törenle tanıtıldı. Tanıtım toplantısına katılan SDÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan İbicioğlu, ulusal ve uluslararası platformda önemli başarılara imza atan kulüp üyelerini, başarılarından dolayı kutladı.
Semazen robot hakkında bilgi veren SDÜ Teknoloji Kulübü Başkanı Ferdi Alakuş, her yıl 'Bilim ve Bahar Şenliği' kapsamında robot yarışları düzenlediklerini söyledi. Türkiye'deki yarışlarda yıllardır hep aynı kategorilerde robotların sergilendiğini belirten Alakuş, robotiği bu kalıbın dışına çıkarmak, insansı robotlara geçiş yapmak istediklerini kaydetti. Semazen robotun bunun ilk adımı olduğuna işaret eden Alakuş, robot yarışmalarında artık insansı görünüme ve hareketler yapan robotlara geçilmesi gerektiğini söyledi. Alakuş, Türkiye'de bu alandaki değişime liderlik etmek istediklerini vurguladı.
2 AYDA TAMAMLANDI
Özel bir pil ile çalışan semazen robotu yaklaşık 2 ayda tamamladıklarını vurgulayan Ferdi Alakuş, yapımıyla ilgili şu bilgileri verdi:
"Robotun yapımında denge olayı çok önemliydi. Tamamen insansı olarak gerçekleştirildi. Kolları hareket ediyor, omuzlar bükülüyor. Kolları aynı zamanda dirsekten ve el kısmından bükülüyor. İnsansı formatları var. Gösteriye başlamadan önce izleyenleri selamlıyor. Semazen gösterisinde bulunan her şeyi yansıtıyor. Bir insanın bütün hareketlerini gerçekleştirebiliyor."
Isparta'yı robot çalışmalarında temsil eden tek kulüp olduklarını belirten Ferdi Alakuş, "Bunun yanında ilköğretim öğrencilerine eğitimler de veriyoruz. Robotlardan semazen grubu kurmayı düşünüyoruz. Türkiye ve dünyada gösteriler yapmayı planlıyoruz" dedi.