Rus hackerlar, son yıllarda yaptıkları eylemlerle ön plana çıkıyor. Özellikle ABD başkanlık seçimlerinde büyük etkilerinin olduğu iddia edilen Rus hackerlar hakkında yeni bir söylenti daha var. Son iddialara göre Rus hackelar Ukrayna ordusuna ait verileri Android üzerinden çaldı.
CrowdStrike’ın açıkladığı rapora göre Rus hackerlar, Android cihazlardaki zararlı yazılımları kullanarak Ukrayna ordusuna ait topçu birliklerinin konumlarını takip ettiler. Hatta söz konusu bu zararlı yazımla, Ukrayna topçu birliğinden bir asker tarafından orduya özel bir yazılımın içerisine gizlendiği ifade ediliyor.
Uygulama, topçu birliğinin ağır silahlar kullandığı operasyonlardaki hedef belirleme işlemi için orduya fayda sağlıyor. Fakat içine gizlenen X-Agent zararlısının telefon iletişimlerine, konum verilerine ve rehberdeki kişilerin bilgilerine erişebildiği belirtiliyor.
Ukrayna’nın sivil güvenliği ve ordunun atacağı adımları açısından çok kritik bilgilere erişimi mümkün kılan bu uygulamanın 2014 yılından beri kullanıldığı iddia ediliyor.
Yakın bir zamanda aralarında ciddi problemler yaşanan bu iki ülke arasında söz konusu hack olayı, yeni bir krizin ortaya çıkmasına sebep olabilir.
Her iki taraftan da henüz resmi bir açıklama yapılmadı.