RİZE Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ) Su Ürünleri Fakültesi araştırma ekibi, dünya bilim literatürüne girmemiş 3 yeni sazan türü keşfetti. Balık türlerine, 'Alburnoides emineae', 'Alburnoides recepi' ile 'Alburnoides velioglui' isimleri verildi. Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Davut Turan, balıklara, annesinin ve araştırmada kendilerine yardımcı olanların adlarının verildiğini söyledi.
Balık türleri Prof. Dr. Davut Turan, Prof. Dr. F. Güler Ekmekçi, Araştırma Görevlisi Cüneyt Kaya ve Esra Doğan’ın Fırat Nehri boyunca yaptığı çalışmalar ile ortaya çıkarıldı. Sazangiller familyasına ait olan ve 'Alburnoides emineae' adı verilen 7.8 santimetre boyundaki balık türü Mardin’in Nusaybin İlçesi’nde Fırat Nehri’ne dökülen Beyazsu’da bulundu. 'Alburnoides recepi' adı verilen ve 6.5 santimetre boyundaki diğer balık türü ise Fırat Nehri’nin drenajı olan ve Gaziantep’te bulunan Merzimen Çayı’ndan keşfedildi. 8.8 santimetre boyunda olan ve 'Alburnoides velioglui' adı verilen 3’üncü balık türü ise Fırat Nehri’nin drenajları olan ve Erzurum’da bulunan Sırlı, Toprakkale ve Karasu çaylarında, Malatya’daki Sultan Suyu’nda ve Tunceli’deki Pülümür Çay’ında belirlendi.
21 BALIK TÜRÜNÜ DÜNYA FAUNASINA KAZANDIRDIK
Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Davut Turan, Türkiye için endemik olan bu yeni türlerin oldukça geniş bir dağılım alanına sahip olan Sazangiller familyasına ait olduğunu söyledi. Prof. Dr. Turan, “Sazangiller omurgalı hayvanlar içerisindeki en büyük familyalardan birisidir ve bu familya 220 cinse ait 2 bin 400’ün üzerinde tür ile temsil edilmektedir. Su Ürünleri Fakültesi bünyesinde daha önce 18 yeni türü dünya faunasına kazandırdık. Son 3 balık türü ile bu sayıyı 21’e çıkardık” dedi.
ANNESİNİN VE ARAŞTIRMAYA YARDIM EDENLERİN İSİMLERİ
Prof. Dr. Turan, balıklara verilen isimlerle ilgili de açıklamada bulundu. Annesinin adının Emine olduğunu kaydeden, bölgede yaşayan Köy Hizmetleri'nden emekli Recep Buyurucu'nun araştırmalar sırasında kendilerine arazide yol gösterdiğini anlatan Prof. Dr. Turan, Rize Devlet Hastanesi Başhekimi Hasan Basri Velioğlu'nun da çok yardımcı olduğunu belirterek, bu nedenlerle balık isimlerinde bu adların kullanıldığını söyledi.