Metin ÖZDEMİR/POLATLI(Ankara), ()-ANKARA İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ATO tarafından düzenlenen 'Engelsiz Fikirler Projesi' yarışmasına katılan 400 okul arasındaki Sincan'a bağlı Çokören Köyü Ortaokulu öğretmeni Haluk Ataşer ve öğrencileri, 'Kendinden rampalı tekerlekli sandalye' projesiyle birinci oldu.
Mahalle statüsüne geçen Çokören Köyü Satılmış Yılmaz Ortaokulu öğretmeni Haluk Ateşer, mucitlik merakını öğrencilerine de aşıladı. 2008 yılında 'Okulda Alo Ödev Hattı', 2011'de okullarda çocuk ve iş güvenliği amacıyla 'Kapı sabitleme kilit sistemi', 2012'de ise görme englliler için 'Radyo frekanslı yön tarif sistemi' geliştiren sınıf öğretmeni Haluk Ateşer ve öğrencileri Ankara Ticaret Odası ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen 'Engelsiz Fikirler Projesi' yarışmasına katıldı. Finale kalan 40 proje, Başkent Öğretmen Evi'nde sergilendi. Jüri üyelerinin titizlikle inceledikleri projeler arasında Çokören Satılmış Yılmaz Ortaokulu 'Kendinden rampalı tekerlekli sandalye' projesiyle birinci, Çubuk Barbaros Ortaokulu 'Engelsiz Akvaryum' projesiyle ikinci, Altındağ Doğan Çağlar Ortokulu 'Serebral Palsi' (SP) hastası olan çocuklar için geliştirdiği 'Destekli Kalem' projesiyle üçüncü oldu.
BAŞARILI BİR TASARIM OLDU
Öğretmen Haluk Ateşer, geliştirdikleri projenin amacını şöyle açıkladı:
"Rampası olmayan ya da rampası olup da otomobillerin hatalı park etmesi nedeniyle kullanılamaz hale gelen yaya kaldırımlarının engelliler tarafından kolaylıkla kullanılmasını sağlayacak bir çalışma oldu. Tekerlekli sandalye kullanan engelliler, rampa olsun veya olmasın istedikleri her noktada kaldırımlara kolaylıkla çıkabilirler. Projemizde rampa olarak kullandığımız mekanizma ayrıca bir şemsiye görevi de görmektedir. Böylece engellilerimiz güneşten ve yağmurdan da korunabilmektedir".
BİR TRAFİK KAZASI BİZE FİKİR VERDİ
Ankara birincisi olan projede yer alan Çokören Satılmış Yılmaz Ortaokulu 8'inci sınıf öğrencisi Esma Gönül Parlaz, haber bültenlerinde izlediği bir trafik kazasından sonra tekerlekli sandalye projesi fikrinin ortaya çıktığını söyledi. Bir diğer öğrenci Nurcan Küçükömeroğlu ise engellilerin hayatlarını kolaylaştırmak için böyle bir çalışmada yer aldığını kaydetti.

(FOTOĞRAFLI)