ASTRONOMİ dünyasında güneşe bugüne kadar en çok yaklaştığı saptanan ISON kuyruklu yıldızının, 28 Kasım günü güneşe yaklaştığı anda parçalandığı tahmin edilse de akıbetiyle ilgili net bilgi bu ay ortalarında elde edilecek.
NASA başta olmak üzere dünyadaki birçok gökbilimci gibi Antalya Bakırlıtepe'deki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nden takip edilen ISON kuyruklu yıldızının, 28 Kasım'da güneşe en yakın noktadan (yaklaşık 1 milyon kilometre) geçtiği sırada büyük bir parçalanma yaşadığı tahmin ediliyor. Tamamen yok olduğu ya da geriye küçük bir parça kalmış olabileceği yönünde henüz net bilgilere ulaşamayan gökbilimciler, ISON'a yönelik uzaydaki gözlemlerini sürdürüyor.
Uzayda bulunan 'SOHO' uydusundan alınan görüntülerde güneşe yakınlaşırken ve geçiş yaptıktan sonra koma ve kuyruk yapısında büyük bir sönükleşme olduğu tespit edilen ISON'un, bu olayın ardından sönükleştiği ve hala güneşe çok yakın olduğu için teknik açıdan gözlenemiyor.
SICAKLIK 5 BİN DERECEYDİ
Saniyede 350 kilometre hızla güneşin yakınından geçen kuyrukluyıldızın, bu sırada yüzey sıcaklığının 5 bin dereceye ulaşmasının parçalandığının işareti olabileceği düşünülüyor. ISON'un akıbeti bu ay ortalarında netleşecek ve tamamen yok olup olmadığı anlaşılacak. ISON'dan geriye küçük bir parça kaldıysa, onun da ancak bu tarihlerde görülebileceği ifade edildi.