DENİZLİ’de ilkokul mezunu 36 yaşındaki Şadi Başer, 'Çok Amaçlı Pişirici' adını verdiği konuşan mutfak makinesi üretti. Başer’in geliştirdiği mutfak cihazıyla Türk kahvesi, çorba, mama ve makarna yapılabiliyor. Ev kadınlarına büyük kolaylık getirecek olan cihaz sayesinde kahve ya da çorba, kaşıkla karıştırmadan da yapılıyor.
Evinin bir odasını atölyeye çeviren evli bir çocuk babası Şadi Başer, eşi için kadınların evdeki işlerini kolaylaştıracak cihazlar geliştirdi. Başer’in icat ettiği cihazlar arasında; ipliği bitmeyen dikiş makinesi, silindir buzdolabı, tat ve kokuyu algılayan fırın yer alıyor. Bazı firmaların AR-GE çalışmalarına destek verdiğini dile getiren Başer, geliştirdiği cihazların patentini almak için kolları sıvadı. Dünyaca ünlü İtalyan ve Alman firmalarıyla görüşen Başer, projelerine talep geldiğini açıkladı.
CİHAZ EL YAKMIYOR
Yaklaşık 2 yıldır 'Çok Amaçlı Pişirici' adını verdiği cihaz üzerinde çalışan Başer, sonunda Türk kahvesi, çorba, mama, süt pişiren ve karıştıran cihazı tek bir cihazda toplamayı başardı. Cihazın patentini almak için başvuru yaptığını belirten Şadi Başer, "Frekans kullanılan mutfak cihazı, içecekleri ısıtıp, kaşık sallamadan karıştırıyor. Aynı zamanda cihaz, dokunsanız bile elinizi yakmıyor ve sadece metalleri ısıtıyor. 3, 4 ve 5 kişilik gibi çeşitli programları bulunan cihaz, Türkçe ve İngilizce de konuşarak içeceğin piştiğini uyarıyor" dedi.
Cihazın birkaç makinenin yaptığı işi tek başına yaptığını vurgulayan Başer, kadınların hem zamandan hem de mutfaktaki kullanım alanından tasarruf edeceğini bildirdi.
Projeye Isparta KOSGEB’den destek aldığını söyleyen Başer, "TÜBİTAK da destekliyor. İlkokul mezunu olmam ve projeler yapmam nedeniyle bazı kişiler beni şaşkınlıkla karşılıyor" dedi.

RÇ(İÖ/SS)  (FOTOĞRAFLI)