ERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç.Dr. Fatih Altun,  Melikgazi Belediyesi Deprem Araştırma Laboratuvarı’nda, 4 katlı bir binada meydana gelecek depremdeki hasarı gözleyebileceklerini söyledi.
Melikgazi Belediyesi tarafından ERÜ kampusuna yaptırılan Deprem Araştırma Laboratuvarı düzenlenen törenle hizmete açıldı. Törene, Melikgazi Belediye Başkanı Memduh Büyükkılıç, ERÜ Rektörü Prof. Dr. Fahrettin Keleştemur, akademisyenler ve öğrenciler katıldı. Açılışta konuşan ERÜ Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Yapı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatih Altun, merkezde elde edilecek verilerle yapılacak binaların, olabilecek depremlere karşı dayanıklılığını artıracaklarını söyledi. Dünyada Japonya, Amerika ve İtalya’da olmak üzere 3 laboratuvar merkezi bulunduğunu söyleyen Doç.Dr. Altun, “Laboratuvarın içinde, yükleme duvarımız, poligon olarak tasarlanmış. Şu anda Türkiye’de tek bu boyuta sahip ve 4 katlı gerçek ölçekte bir binanın deprem davranışını sergileyecek özelliklere sahip. Buradan elde edilecek bilgi ve verileri pratik hayatımıza katacağız” dedi.
Büyük boyutlarda inşa edilecek deney yapıları test edeceklerini de söyleyen Doç.Dr. Altun, “Akademik çalışmaların, ulusal ve uluslararası araştırma projelerinin yanında, bölgemizde, betonarme, çelik ve prefabrike elemanların da gerçek ölçülerde deneylerini yapabilecek durumdayız. Yeni yaptığımız binalarda, yönetmelikte veya imalatta kusurlar olacaksa bunları tespit edebiliriz. Bu çalışmalar gerçek bir eleman üzerinde yapıldığından dolayı, önceden tahmin edemesek de depreme karşı hazırlıklı binalar oluşturmaya çalışacağız” diye konuştu.
Konuşmaların ardından, laboratuvarda 2 sütun ve 1 kirişten oluşan yapı, 6.5 büyüklüğündeki depremde, 5 santimetre kaymaya vereceği tepki görsel olarak denendi. Yapı, oluşturulan sanal depremle kısa sürede yıkıldı.

MÖ(OE/AAA)(FOTOĞRAFLI)