BOLU'da kurulu bulunan bir parke fabrikasında 6 yıl süren çalışmanın sonunda ısıyı zemine çekip havaya yayarak enerji tasarrufu sağlayan parke üretilerek patenti alındı. Abant Parke Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Işın, Türk Patent Enstitüsü tarafından da onaylanan parkenin dünyada ilk olma özelliği taşıdığını ifade ederek, "Isı havaya doğru yükselir, bu parke sayesinde tam tersi oluyor ve ısıyı zemine çekiyor. Bu sayede ortamda bir ısı meydana getiriyor" dedi.

Bolu Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu bulunan Abant Parke fabrikası 6 yıllık çalışmanın sonucunda ısıyı üzerine çekip yayarak enerji tasarrufu sağlayan parke üretti. Projenin patentin alınması için 2.5 yıl önce Türk Patent Enstitüsü'ne başvuru yapıldı. Patent Enstitüsü'nün üniversitelerle birlikte yaptıkları test ve incelemeler sonucu parke onaylandı. Yeni ürünün mimarı Abant Parke Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Işın, Organize Sanayi Bölge Müdürü Mustafa Gülen, Bolu Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ahmek Küçükkaraca ve KOSGEB İl Müdürü Celil Dereci'nin katıldığı toplantıda patenti alınan parkeleri tanıttı.

HAVAYA YAYILAN ISIYI ÜZERİNE ÇEKİYOR

Ürünün en büyük özelliğinin enerji tasarrufu olduğunu vurgulayan Işın, "Bu dünyada ilk kez üretilen özel bir üründür. Bu ürünün elde edilmesi için çok büyük aşamalar katedildi. 65 yıldır üretim yapan bir firmayız. Uzun süren araştırmalarımız neticesinde bu ürünü keşfettik ve üniversiteler ile birlikte yürüttüğümüz çalışmaların sonucunda Türk Patent Enstitüsü'ne başvuruda bulunduk. Türk Patent Enstitüsü'nün de 2,5 yıl süren çalışmasının sonunda patent hakkımız verildi. Bu ürün ısıyı apsorbe etme özelliğine sahiptir. Kullandığımız özel bir teknikle ortaya getirdiği manyetik alan sayesinde ısıyı üstüne çekiyor. Isı havaya doğru yükselir, bu parke sayesinde tam tersi oluyor ve ısıyı zemine çekiyor. Bu sayede ortamda bir ısı meydana getiriyor" dedi.

ENERJİ TASARRUFU SAĞLIYOR

Işın parkenin çok ciddi bir enerji tasarrufu sağladığını açıklayarak, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Normalde bir dairede 50 derece ısıyla ısınıyorsanız bu ürünle 40 derecede yakıp aynı ısıyı alırsınız. Kalorifer söndükten sonra 3 saate yakın üzerine aldığı ısıyı tekrar ortama vererek ısıtıyor. Peteklerinizi 3 saat önceden kapatabilirsiniz. Çok ciddi bir enerji tasarrufu sağladığı ortaya çıkmıştır. Bu ürünü ortaya çıkarabilmek için tam 6 yıl uğraştık. 6 yıllık bir araştırma geliştirme çalışmasının sonucudur.

Üzerinde kullanılan Hot Coating denilen sıcak cila tekniği ile su itici özelliğe de sahip. Kısmi su basmalarda dahi dayanıklı. Biz bunu tüm özelliklerine rağmen herkesin kullanabileceği bir fiyata sunuyoruz. Bu sektörde geniş bir parkenin fiyatı 30 Euro'dur. Biz bu ürünü 39 TL'ye sattığımız için üçte bir fiyatına geliyor ve herkesin kullanabileceği bir fiyat."