DOĞU Akdeniz’deki deniz tabanının yapısı, ekosisteminin yanı sıra metan hidrat araştırması da yapacak olan Alman Araşırma gemisi Posedion, İzmir Limanı’na uğradı. Basına da tanıtılan gemide, gelecek yılların enerji kaynağı durumundaki metan hidrat gazının bulunup bulunmadığına yönelik geliştirilmiş Marum Seal dalış aracıyla araştırma yapılacağı bildirildi.
Kuzey Kıbrıs Rum kesiminin petrol araştırmaları yapmaya başlamasıyla adı sık sık gündeme gelen Akdeniz’deki araştırmalara Alman Bremen Üniversitesi Deniz Bilimleri Araştırma Merkezi’ne ait Posedion gemisi de katılacak. Bilimsel veriler için araştırma yapacak olan gemi, 4 hafta sürecek turu öncesinde İzmir Limanı’na uğradı. Burada basına tanıtılan gemiyle, Doğu Akdeniz’de 2 bin metre derinlikteki çamur volkanlarının ayrıntılı olarak inceleneceği, buraların ekosistemi ile yer yapılarının belirleneceği bildirildi. Gelişmiş dalış aracı olan Marum Seal ile ayrıca yine bu bölgedeki deniz tabanında metan hidratın da elde edilip edilmeyeceğinin yine araştırılacağı açıklandı.
Karbonmonoksit gazından 30 kat daha etkili olan Metan hitdatlardan, sera gazının yanı sıra, doğalgazın da hammaddesi durumunda bulunduğu açıklandı. Yine metan hidratın bulunduğu bölgelerde petrolün de bulunma olasılığının yüksek olmasından dolayı ilerideki araştırmalar için belirleyici olduğu öğrenildi. Araştırmayla ilgili bilgi veren Dokuz Eylül Üniversitesi Deniz Bilimleri ve Teknolojisi Enstitüsü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Günay Çiftçi, Karadeniz’in ardından Doğu Akdeniz’de de metan hidratın bulunmasının gelecekte Türkiye için önemli bir enerji kaynağı olduğunu, Japonya’nın bunun işlenmesini sağlayacak teknolojiyi geliştirmesiyle, daha da önemli hale geldiğini dile getirdi.
Almanya’nın İzmir Başkonsolosu Margit Haberle’nin de ziyaret ettiği gemide açıklama yapan Araştırma gezisinin Bakanı Prof. Gehard Bohrmann, 2006 yılında yine bu bölgede araştırma yaptıklarını, deniz araştırma teknolojisinde bu döneme kadar önemli gelişmeler yaşandığını şimdi bunların ışığında tekrar zemin çalışması yapacaklarını söyledi. Prof. Gehard Bohrmann, Karadeniz’in ardından Doğu Akdeniz’de de bu maddenin bulunma durumunun artmasıyla Türkiye’nin çok önemli bir şansa sahip olduğu da dile getirdi. Geminin iki gün daha limanda kaldıktan sonra araştırma turuna başlayacağı bildirildi.

TY(İÖ/AAA)(FOTOĞRAFLI)