BALIKESİR'de, 'Bilimi Şenlendir Projesi' kapsamında Fatma- Emin Kutvar Anadolu Lisesi’nde 180 bin lira harcanarak yaptırılan gözlemevi törenle hizmete açıldı. İki teleskopun bulunduğu gözlemevi diğer okullar ile halkın da kullanımına açık olacak.
Fatma- Emin Kutvar Anadolu 2013 yılı Sosyal Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında 'Bilimi Şenlendir' adıyla proje hazırladı. Toplam 257 bin liralık proje ajans tarafından desteklenmeye değer bulundu. Projede maliyetin sadece yüzde 10'luk bölümünü okul üstlendi. Yüzde 90'ı ise ajans tarafından karşılandı.
Geçen mayıs ayında başlanan proje kapsamında okul kütüphanesi yenilenip, 250 kitapla takviye yapıldı. Bilgisayar masaları yenilendi, 21 bilgisayar alındı. Konferans salonu yapıldı. Biyoloji, kimya, fizik laboratuvarlarına deney setleri alındı. Dört üniversiteye gezi düzenlendi. Okulda değişik üniversitelerden gelen öğrencilerin katıldığı fuarlar gerçekleştirildi. Öğretmen ve öğrenciler için motivasyon, etkili iletişim ve verimli ders çalışma ile ilgili seminerler düzenlendi. Tiyatro gösterileri, konser ve şenlik gibi etkinlikler yapıldı. En önemlisi ise okulun en üst katına bir teleskopla, güneş teleskopunun yer aldığı gözlemevi oluşturuldu. Gözlemevi  Balıkesir Valisi Ahmet Turhan, Karesi Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürü Sabri Caner ve Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan'ın da katıldığı törenle açıldı.
'EVRENE AÇILAN PENCERE'
Proje ortaklarından Çanakkale 18 Mart Üniversitesi Gözlemevi Müdürü Prof. Dr. Osman Demircan, "Gözlemevi evrene açılan bir penceredir. Öğrenciler bu okulda, evrene açılan bir pencereden o kadar çok şeyi çok hızlı öğrenecek. Bu bilimi öne çıkaran bir projedir. Gözlemevi her zaman açık olmalı ve isteyen her vatandaş bundan yararlanmalıdır. Teleskopların bir defteri olmalı ve kim ne zaman kullanıysa ne gördüyse yazmalıdır" dedi.
DİĞER İLLERE DE ÖRNEK OLACAK
Aynı zamanda Güney Marmara Kalkınma Ajansı’nın (GMKA) başkanı olduğunu hatırtlatan Vali Ahmet Turhan ise, "GMKA’nın doğru projelere destek verdiğini bu proje ile birlikte bir kez daha gördük. Ajans olarak bu tür projeleri destekleyecek yeterli kaynağımız var. Okullarımızdan salon ya da kütüphane yenilemesinden çok, başarıyı direk etkileyecek bu tür projeler bekliyoruz. FEKAL'ın projesinin diğer illere de örnek olacağını düşünüyorum" diye konuştu. FEKAL Müdürü Hasan Mansır ve öğretmenleri de bu proje nedeniyle kutlayan Vali Turhan, okulun kurucusu Fatma- Emin Kutvar çiftini de rahmetle andı.
HALK DA YARARLANABİLECEK
Gözlemevinde 11 inçlik, 360 derece dönebilen, profesyonel anlamda bir teleskop ve bir de güneş teleskobu bulunuyor. Öğrencilerin teleskopla gezegenleri rahatlıkla görebileceği, derin uzay fotoğrafçılığı ve bilimsel gözlemler yapabileceği vurgulandı. Gözlemevi ile iki teleskopun 108 bin liraya mal olduğu belirtildi. Gözlemevinin diğer okullarla, vatandaşlara da açık olacağı vurgulandı.