Burak GEZEN / ÇANAKKALE, () - ÇANAKKALE'de bu yıl dördüncüsü düzenlenen 'Troia'14 Hadron Fiziği Konferansı', 10 ülkeden gelen fizikçilerin katılımıyla başladı. Fizikçiler toplantının amacını, evrenin sırlarının kapılarını açmak olarak niteledi.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi, Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi ve Özyeğin Üniversitesi işbirliğiyle düzenlenen, dünyanın birçok ülkesinden fizikçinin katılımıyla 4 gün sürecek 'Troia'14 Hadron Fiziği Konferansı', Güzelyalı Köyündeki İda Kale Resort Otel'de başladı. İki yılda bir Çanakkale'de bir araya gelen fizikçilerin bu yıl ki temel konusunu, 'Egzotik Hadronlar' oluşturuyor. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Düzenleme Komitesi Üyesi Doç. Dr. Güray Erkol, bu konferanslar serisinde doğanın dört temel etkileşiminden bir tanesi olan güçlü etkileşimleri ve kuarkların meydana getirdiği hadronları, etkileşimlerini ve yapılarını anlamaya çalıştıklarını ifade etti.
'EVRENİN SIRLARININ KAPILARINI AÇACAK'
Konferansta doğanın en temel yapıtaşlarından kuarkları ve bunların oluşturduğu hadronları tartıştıklarını anlatan Doç. Dr. Güray Erkol şunları söyledi:
"Kuarklar birleşerek protan ve nötron gibi hadronları oluşturuyor. Bu çalışmalar bize evrenin sırlarının kapılarını açacak. Hadronlar CERN gibi dünyanın dört bir yanında büyük deneylerle test ediliyor. Bu konferansta hem deneyci, hem de teorik çalışan araştırmacılar mevcut. İki yılda bir bu konferansta bir araya gelerek, ulaştıkları bilgileri ve gelişmeleri bizlerle paylaşıyor ve tartışıyorlar. Son günlerde en dikkat çeken konu egzotik yapılar. Yani bizim bildiğimiz standart model parçacıkların nasıl bir araya geldiğini ve konpozit yapıları nasıl oluşturduğuna dair bir model. Ancak son yapılan deneyler daha egzotik yapıların olabileceğini hem teorik anlamda hem de deneysel anlamda kuvvetli bir kanıtla bize sunuyorlar. O yüzden bu konferansta da ön plana egzotik yapılar çıkacak."

FOTOĞRAFLI