ANTALYA Saklıkent'teki TÜBİTAK Ulusal Gözlemevi'nin (TUG) Bakırlıtepe'deki kamerası, 18 Haziran gecesi bir göktaşı görüntüsü tespit etti. Afyonkarahisar'a düştüğü tahmin edilen bu göktaşının ardından bu kez geçen pazar günü saat 22.30 sıralarında Antalya semalarında görülen başka bir göktaşı, Burdur Gölü'nün kuzeyine düştü. TUG yetkilileri her iki göktaşını bulmak için çalışma başlattı.
TUG uzmanlarından Dr. Tuncay Özışık, Saklıkent'te 2 bin 500 metre yükseklikteki TUG Bakırlıtepe Yerleşkesi'nin çevre kameralarının birinde 18 Haziran 2014 Çarşamba gecesi saat 01.53.40- 01.53.45 arasında bir göktaşının görüntüsünün tespit edildiğini söyledi. TUG'a ulaşan ihbarlara göre bu göktaşının TUG Bakırlıtepe Yerleşkesi'nden, Antalya merkezden ve Afyon Dazkırı'da görüldüğünü belirten Dr. Tuncay Özışık, görgü şahitlerinin tariflerine ve TUG kamerasının kayıtlarına göre Doğu-Kuzeybatı istikametinde hareket eden bu cismin, 'Fireball-Ateştopu' sınıfından oldukça parlak bir göktaşı olduğunu dile getirdi.
AFYONKARAHİSAR'IN GÜNEYİNE DÜŞTÜĞÜ SANILIYOR
Hareket ederken etrafını oldukça aydınlattığı bildirilen ve kamera kaydından da doğrulanan bu göktaşına ilişkin Dr. Özışık, şunları söyledi:
“Görüntüdeki parlak merkezi bölgeden sağ aşağı köşeye doğru uzanan kuyruk şeklindeki yapı göktaşına ait olmayıp kameradan gelen suni bir etkidir. Saat 01.53.43'te parlaklıkta büyük bir azalma dikkati çekmektedir. Bu göktaşının düştüğü yerin tam olarak belirlenmesi oldukça zor olmakla birlikte Afyon'daki tanık, göktaşının çok parlak ve sesli bir şekilde hızla yere yaklaştığını ifade ettiği için Afyon bölgesine düşmüş olması muhtemeldir. Bu sebeple Afyon civarında gece çalışan kameraların taranması veya bölgedeki jandarma merkezlerine yapılan ihbarların taranması faydalı olabilir."
İKİNCİ GÖKTAŞI AY BÜYÜKLÜĞÜNDE GÖRÜNDÜ
Afyonkarahisar'da 3 Ağustos Pazar günü saat 22.00'den sonra ikinci bir göktaşı heyecanı daha yaşandı. Yine Antalya semalarında ay büyüklüğünde görünen göktaşı, Antalya üzerinden Burdur'a doğru hareket halinde görüldü. Ancak bu göktaşına ilişkin henüz kayıt bulunamadı. TUG Başuzman Araştırmacısı Doç. Dr. Hasan Esenoğlu, Burdur Gölü'nün kuzey bölgesi veya Afyonkarahisar'ın güney kısımlarına düştüğü sanılan ve ilk meteora göre çok daha büyük olduğu düşünülen meteora ilişkin çok sayıda ihbar aldıklarını söyledi.
ANTALYA'DAN BURDUR'A DOĞRU
Antalya üzerinde daha alçaktan ve daha büyük görünümlü olarak yeşil ışık şeklinde görülen bu meteorun güneyden Burdur'a doğru gittiği yönünde ihbarlar aldıklarını belirten Doç.Dr. Hasan Esenoğlu, şöyle konuştu:
"İlk ihbar; Akdeniz Üniversitesi'nden bir fizikçiden geldi. Konyaaltı sahilinden görmüş. İkinci ihbar ise TUG'un Bakırlıtepe'deki 17'ncisi düzenlenen gözlem şenliğine katılan uzmanlardan alındı. Ayrıca Burdur Gölü üzerinden kuzey istikamette ilerlediği yönünde Burdur'dan da ihbarlar aldık. Ancak çok alçak geçtiği için Bakırlıtepe'deki çevre kameralarımızın görüntü alanına girmediğini belirledik. Her iki meteora ilişkin de düştükleri yerleri tespit etme ve meteorlara ulaşma noktasında araştırma çalışmalarımız devam ediyor. Bu bölgelerdeki görgü tanıklarının verecekleri bilgiler de çok önemli." 
GÖZLEMCİNİN İHBARI
TUG'un gökyüzü şenliklerine katılan ve meteoru gören gökyüzü gözlemcilerinden Oğuzhan Eren, o anları şöyle anlattı:
 "Pazar günü öğleden sonra Saklıkent'ten Antalya'ya indik. Pazar gecesini bir yakınımızda geçirecektik. Kendisi Konyaaltı sahilde oturmakta. Akşam 22.00- 22.30 civarı, tam da biz balkonda birbirimize gökyüzü, evren, şenlik, TÜBİTAK vs anlatırken, kuzey veya kuzeydoğu tarafına bakan tarafta, yerden 35-40 derece kadar yukarıda muhteşem bir ateş topu süzülmeye başladı. Yaklaşık 10 saniye kadar süzülmeye devam etti. Önce sarımsı bir renkle, sadece yana yana süzüldü, sonrasında ise arkasından muhteşem gözüken yeşil-mor ışıklar, izler çıkararak yana yana devam etti ve kayboldu.
İnanılmaz, muhteşem bir görüntüydü. Donduk kaldık. Tabii çok anlık gelişen bir şey olduğu için herhangi bir kayıt yapamadık, fotoğraf çekemedik."

FOTOĞRAFLI