ULUDAĞ Üniversitesi (UÜ), kurulduğu günden bu yana sistematik bir arşivleme olmadığı için sağlıklı ulaşılamayan akademik bilgileri, tek merkezde toplayıp, isteyen herkesin 30 saniyede ulaşabileceği hale getirdi. Kısa adı 'UAKBİS' olan ve yaklaşık 1 yıl önce veri girişine başlanan 'Uludağ Üniversitesi Akademik Bilgi Sistemi'nde, bugüne kadar 2 bine yakın akademisyen toplam 54 bine yakın bilimsel çalışmanın girişini yaptı.
UÜ Rektörü Prof.Dr. Kamil Dilek, yıllardan bu yana akademisyenlerin ürettikleri makale, kitap, bildiri, proje ve diğer akademik çıktıların bir türlü kayıt altına alınamadığını, bu sorun nedeniyle üniversitenin ve akademisyenlerin performanslarını da tam olarak tespit edemediklerini söyledi. Prof.Dr. Dilek, UAKBİS sayesinde bu sorunu da çözmüş olduklarını söyledi. 40 yıl önce kurulan Uludağ Üniversitesi’nde bugüne dek akademik bir bellek oluşturulamadığına işaret eden Rektör Prof.Dr. Dilek, şöyle dedi:
"UAKBİS ile akademik bellek oluşturmaya başladık. Bununla da kalmayıp bu bellekten toplumun daha kolay yararlanması için çözüm ürettik. Yapılan tüm bu çalışmalar, Üniversitemizin toplumla bütünleşme azmini ve kararlılığını göstermesi açısından büyük önem taşımaktadır."
SİSTEMİN YARARLARI
Rektör Prof.Dr. Kamil Dilek’in verdiği bilgiye göre, UAKBİS’de bugüne kadar 1854 akademisyen 53 bin 540 veri girişi yaparak kullanıma sundu. Girilen bu verilere, Uludağ Üniversitesi’ne özel arama motoru sayesinde 30 saniye gibi kısa sürede ulaşılabiliyor.
Arama motoru sayesinde, üniversite ile işbirliği yapmak isteyen sanayiciler de, ilgilendikleri alanın adını girerek bu alanda yapılan bilimsel çalışmalara ve ilgili akademisyenlere ulaşabiliyor. Bilgiye ulaşanlar, istedikleri takdirde, bilimsel çalışmayı yapan akademisyenlere de mesajla ulaşıp yardım isteyebiliyor.
UÜ akademisyenleri, akademik kadro başvurularını da artık UAKBİS üzerinden yapacak. Sistemin en büyük yararlarından biri de özellikle kadro ve kaynak dağıtılırken görülecek. Çünkü, akademisyenlerin, anabilim dallarının, bölümlerin ve fakültelerin performansları bu sistemle anlık olarak izlenebileceğinden kaynak dağıtımı daha sağlıklı yapılacak.