Ergün AYAZ- Orhan UZUN/İZMİT (Kocaeli), () - KOCAELİ Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Biyomedikal Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans öğrencisi Levent Aydın, 3 boyutlu yazıcı kullanarak, ayakları ile yere yan basan çocukların düzgün yürümelerini sağlamak amacıyla ortopedik ayak bileği ortezi tasarlayıp üretti. 
Kocaeli Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Konferans Salonu'nda, Biomedikal Mühendisliği Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Levent Aydın,  günümüzde birçok alanda kullanılan ve hızla gelişen üç boyutlu yazıcı kullanımını anlattı. Türkiye'de 3 boyutlu yazıcıyla ayak bileği ortezi tasarlayıp geliştirdiğini anlatan Yüksek Lisans öğrencisi Levent Aydın konuşmasına söyle devam etti:
"Gelişmiş ülkelerde 3 boyutlu yazıcılarla 6 saatte insan böbreği çıktısı alınıyor. Beyin damarları, çene kemikleri ve insanlar için kişiye özel üretimler yapılıyor. Yaklaşık 2 yıllık çalışmamız sonucunda donanımlarını yurt dışından getirttiğimiz ve geliştirdiğimiz 3 boyutlu yazıcıyla Türkiye'de ilk defa ayaklarında sorun olan ve yan basan çocukların düzgün yürümelerini sağlamak amacıyla ortopedik ayak bileği ortezi tasarlayıp bunun çıktısını aldık. Bu prototipin kullanılması için Sağlık Bakanlığı'ndan onay alınıp gerekli prosedürlerin yerine getirilmesi gerekiyor. Yeterli imkan sağlandığı taktirde 1-2 yıllık AR-GE çalışması yaparak kendi ürettiğimiz cihazımızla canlı doku yapabiliriz."
Üç boyutlu yazıcı teknolojisi endüstriyel tasarım, mimarlık, inşaat mühendisliği, otomotiv sanayi, uzay bilimi , medikal ürünler, sivil savunma hava-uzay, dişçilik, coğrafi bilgi sistemleri, aksesuar gibi birçok sektörde ve değişik alanlarda yapılan bilimsel çalışmalarda yaygın olarak kullanılıyor.

EA(MB/İD) (FOTOĞRAFLI)