Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), "Juno"nun, Jüpiter’in manyetik alanına girdiği ve misyonun tamamlanmasının 4 Temmuz Bağımsızlık Günü'ne yetiştirilmesi için bilimin sınırlarının zorlandığını bildirdi.

NASA, 4 Temmuz’da Jüpiter’in yörüngesine yerleştirmeyi planladığı Juno'nun tarihi misyonu nedeniyle Los Angeles'taki "Jet Propulsion Laboratory"de (JPL) basın mensuplarına bir brifing düzenledi.

'HEYECANLA BEKLİYORUZ'

Brifingte, Juno uzay aracının Jüpiter'in manyetik alanına girdiğini bildiren NASA yetkilileri, 4 Temmuz Pazartesi gününü heyecanla beklediklerini ifade etti.

Toplam 11 milyar dolara mal olan NASA'nın bu projesi çerçevesinde Juno'nun Jüpiter'e varmasının ABD Bağımsızlık Günü 4 Temmuz'a yetişmesi için bilimin sınırlarının zorlandığı belirtilirken, uzay aracının riske atıldığı ifade ediliyor.

5 Ağustos 2011'de uzaya fırlatılan basketbol sahası büyüklüğündeki uzay aracı Juno, güneş sisteminin en büyük gezegeni Jüpiter'in kozmik yapısını, ilk oluşma halini, iç yapısını, atmosferini ve güneş sisteminin tarihini araştıracak.

Herhangi bir aksilik olmadan her şeyin planlanan şekilde gitmesi durumunda Juno, 4 Temmuz'da Jüpiter'e en yakın mesafeye ulaştığında radyo dalgalarıyla NASA'ya 3 "bip" sesi gönderecek. Söz konusu sinyali alan bilim adamları, uzay aracını yavaşlatarak Jüpiter'in yörüngesine yerleşmesini sağlayacak.