Güneş tam 4.6 milyar yaşında... En azından bilim adamlarının yaklaşık tahmini bu yönde...Güneş'in çapı 1 milyon 392 bin 684 kilometreyi buluyor.Dünya'dan 333 bin kat daha ağır olan Güneş'in ağırlığı 1,989,100,000,000,000,000,000 kilogramdır.Güneş'in yüzeyindeki sıcaklık 5 bin 500 dereceyken, çekirdek sıcaklığı ise 15,6 milyon dereceyi buluyor.

Güneş Sistemi'nin Güneş'ten sonraki en büyük gezegeni Jüpiter'dir. Ancak Jüpiter bile Güneş'in yanında bu büyüklükte kalıyor.Güneş'in çapı düşünüldüğünde içine 1 milyon Dünya büyüklüğünde gezegen sığabilir.Güneş orta yaşlı sayılabilir; zira 4.6 milyar yıl boyunca depoladığı hidrojenin yarısını yakmış durumda ve 5 milyar yıl daha harcayabileceği hidrojen stoğu bulunuyor.

Güneş'in yüzde 75'i hidrojenden yüzde 25'i ise helyumdan meydana geliyor.Diğer gezegenlerin aksine Güneş insanlık tarihi boyunca hep bilinen bir obje oldu ve ne zaman keşfedildiğine dair herhangi bir veri bulunmuyor.Dünya’nın aksine Güneş’in üzeri gazla kaplıdır, üzerinde herhangi bir sert katman yer almaz.Gün ışığı şeklinde Güneş'ten yayılan enerji, fotosentez yoluyla Dünya üzerindeki hayatın hemen hemen tamamının var olmasını sağlar ve Dünya'nın iklimi ile hava durumunun üzerinde önemli etkilerde bulunur.Güneş ışınları 8,44 dakikada yeryüzüne ulaşır.Güneş, Dünya'ya en yakın yıldızdır. Çekim kuvveti Dünya yer çekiminin 28 katıdır.


Güneş, Samanyolu merkezinin çevresinde yaklaşık 26.000 ışık yılı uzaklıkta döner. Galaktik merkez çevresinde bir dönüşünü yaklaşık 225–250 milyon yılda bir tamamlar.



İlk çağlarlarda Güneş

Gökyüzü'nde bulunan parlak bir disk olan Güneş, ufuğun üzerindeyken gün, ortada yokken de gece olur kavrayışı İnsanoğlu'nun Güneş hakkındaki en temel görüşüdür.Tarihöncesi ve antik çağ dönemi kültürlerde Güneş'in bir tanrı olduğuna ya da diğer doğaüstü olaylara neden olduğuna inanılırdı.Güney Amerika'daki İnka ve günümüz Meksika'sındaki Aztek uygarlıklarının merkezinde Güneş'e tapınma bulunmaktadır.Dünya ile Güneş arasındaki uzaklığı tam olarak ilk hesaplayan insan 3. yüzyılda Eratosthenes olmuştur.

Bulduğu 149 milyon km uzaklık günümüzde kabul edilen uzaklık ile aynıdır.Dünya gezegeninin sonu 5 milyar yıl sonra gelecek, ancak gezegen üzerindeki yaşam 1 milyar yıl sonra güneşin ışınlarıyla son bulacak. Okyanusları buharlaşmış gezegenin gördüğü son manzara gökyüzünü dolduran dev bir güneş olacak.Güneş yakacak hidrojeni bittiğinde helyum yakmaya başlayacak. Ortaya çıkan yüksek ısı yüzünden de 250 katı büyüyecek ve Merkür'le Venüs'ü yutacak.
Genişleyen Güneş'in çok düşük yoğunluklu dış katmanları Dünya'yı kapsayacak. Atmosfer gibi ince olan bu katman Dünya'yı sürükleyerek buharlaştıracak.