Merkeze bağlı Karahöyük köyünde çiftçilik yapan Yusuf Döner, alternatif ürün yetiştirmek için çalışma başlattı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileriyle görüşen Döner, müdürlükte çalışan yeğeninin tavsiyesi üzerine istiridye cinsi kültür mantarı yetiştirme kararı aldı. Yeğeniyle çeşitli yerlerde deneme üretimi yapan Döner, başarılı sonucun ardından Karapınar Mahallesi'nde bir evin Bodrum katını kiralayarak, mantar yetiştiriciliğine başladı.

Döner, AA muhabirine yaptığı açıklamada,adıyaman'da daha önce tütün üretiminin yaygın olduğunu ancak getirilen kota nedeniyle alternatif ürünlere yönelmek zorunda kaldıklarını söyledi. Kültür mantarı yetiştirmek için 3 yıl deneme üretimi yaptıklarını anlatan Döner, "Başarılı sonuçlar vermesi üzerine bu yıl 135 metrekarelik alanda mantar üretimine başladık. İstiridye cinsi kültür mantarının yetiştirilmesi için karanlık ortama ve az miktarda gün ışığına ihtiyaç var. Bu nedenle bodrum katı tercih ettik. 3 ton ürün elde etmeyi hedefliyoruz" dedi. 

"Kilogramını 5 ila 10 lira arasında satıyoruz"

Döner, bodrum katında mantarların yetişmesi için gerekli ortamı oluşturduklarını söyledi. Kirli hava ve mantar sporlarının dışarı atılması için fanlı hava tahliye borusu yaptıklarını belirten Döner, daha sonra mantar tohumlarını özel paketlerdeki torf çeşidi toprağın içine yerleştirdiklerini anlattı. Sobayla ortamın ısısını, nem makinesiyle de nemini sağladıklarına işaret eden Döner, "Yetiştirdiğimiz mantarların kilogramını 5 ila 10 lira arasında satıyoruz. Satış konusunda sorun yaşamıyoruz" diye konuştu.

İşini büyütmek için Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Kırsal Kalkınmaları Destekleme Programı'na başvuracağını ifade eden Döner, projesinin kabul edilmesi durumunda elde edeceği hibeyle kendi arazisinde mantar yetiştirmek için tesis kuracağını sözlerine ekledi. 

"Kültür mantarı yetiştiricilerine 500 bin lira hibe desteği sağlanıyor"

Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Adil Alan da çiftçilerin alternatif ürünlere yönelmesi için çalışmalar yaptıklarını ifade etti. Bunlardan birinin kültür mantarı yetiştiriciliği olduğunu vurgulayan Alan, "Bu çiftçimiz 3 yıldan beri kendi imkanları ve arkadaşlarımızdan altığı destekle mantar yetiştirmeye çalışıyor. İstiridye cinsi mantar yüzde 70 nem oranı ve 26 derecelik ısı ortamında, 80 ila 90 gün arasında yetişiyor" dedi. Bakanlıklarının 9. etap Kırsal Kalkınmaları Destekleme Programı kapsamında kültür mantarı yetiştiricilerine 500 bin lira hibe desteği sağladığını dile getiren Alan, çiftçileri alternatif ürün olarak kültür mantarı yetiştiriciliği yapmaya çağırdı.

Bodrum katında kültür mantarı yetiştiriyorBodrum katında kültür mantarı yetiştiriyor