Geçmiş dönemlerde yaşayan ünlü düşünürler ve bilim insanlarının bir gün insanların geliştirdiği nesne ve teknolojilerin insanlığın sonunugetireceğini ya da diğer bir değişle insanlar yüzünden insanlığın sonunun geleceğini söylediklerini biliyoruz. ABD'li ünlü bilim insanının geliştirdiği bir bakteri de bunun en önemli sinyallerinden bir tanesi.
2010 yılında Hamiltona Smith isimli bilim insanı liderliğinde 20 bilim insanının Meksika körfezindeki petrol kirliliğiyle mücadele etmek için geliştirdiği Cynthia isimli sentetik bakteri, bir petrol firmasının bu bölgede yarattığı petrol kirliliğini başarıyla bölgeden temizlemişti. Ancak bu bakterinin son dönemde amacının dışına çıkarak çevre dostu olmak yerine tüm doğanın dengesine zarar verdiği raporlandı.
İnsanlar tarafından geliştirilmesine rağmen çevre koşullarına bağlı olarakmutasyona uğrayan bu sentetik bakterinin bugüne kadar yayınlanan raporlarda binlerce kuşu, 27 insanı ve yüzbinlerce balığı öldürdüğü söylenirken bir petrol şirketinin 128 personelinde kalıcı hastalıklara yol açtığı söyleniyor.
Hızla yayılıyor
İlk olarak ABD'de petrol kirliliğiyle mücadele amacı taşıyan bu sentetik bakteri, çevre bölgelere yayılmış durumda ve Akdeniz bölgesine doğru hızla ilerliyor. Aynı zamanda yağmur bulutlarıyla dahi yayılabileceği belirtilen bakteri eğer önlenemezse kısa sürede çok büyük bir boyuta ulaşarak çevredeki canlılara ciddi zararlar verebilecek.
İnsanlara etkisi ne?
Bu bakterinin bulunduğu deniz ya da okyanusa giren insanların vücutlarındaki yaralar aracılığıyla insanlara bulaşacağı belirtilirken bu bakteriden etkilenen deniz mahsüllerinin tüketilmesinin de bakterinin insanlara bulaşabileceğini gösteriyor. Eğer bu bakterinin önüne hızlı bir şekilde geçilemezse, bakteri ciddi bir salgın haline gelerek yüzbinlerce belki de milyonlarca canlının hayatına mal olacak.