Gürcistan'da bulunan 1.8 milyon yıllık kafatası ve kalıntıların modern insanın öncüsü homoerektus'un ilk örnekleri olduğu belirtiliyor.
Gürcistan'ın başkenti Tiflis'e iki saat uzaklıktaki Dmanişi kazı alanında 2005 yılında bulunan ilk insana ait kafataslarından biri 1,8 milyon yıllık. Bilim adamlarınca "mükemmel olarak korunmuş" şeklinde tarif edilen kafatası paleontologlara göre insan evriminin erken tarihini yeniden yazabilir.
Bölgede bulunan kafatasları, çene kemikleri, kol ve bacak kemiği parçaları, insanın atalarının, Afrika'dan Avrasya'ya sanılandan daha önce yani yaklaşık 800 bin yıl önce göç ettiklerini ve tekrar Afrika'ya dönmeden önce burada uzun bir evrimsel süreç geçirdiklerini gösteriyor..

Gürcistan Ulusal Müzesinin müdürü profesörü David Lordkipanidze, iki erkek ve 3 kadının kalıntılarından oluşan fosillerin, modern insanın öncüsü homo erektusun ilk örnekleri olduğunu söyledi. Lordkipanidze'ye göre homininler adı verilen bu insanlar, homo erektuslardan daha ilkel. Beyinleri homo erektuslarınkinden yaklaşık yüzde 40 oranında daha küçük ve 1 metre 44 santimetre ile 1,5 metre arasındaki boyları homo erektuslardan daha kısa.

Alet yapımı konusunda gelişmiş oldukları görülen, yüksek sosyal ve zihinsel kabiliyetlere sahip homininlerin bacaklarıyla kaval kemikleri, bugünün insanına çok benziyor ve tahminlere göre bu ilk insanlar oldukça iyi koşuyor. Kafataslarından birinin sahibi yaşamı boyunca tüm dişlerini kaybetmiş buna rağmen hayatta kalmayı başarmış.

Bu durum da karşılıklı bakıma dayalı bir tür sosyal organizasyonun varlığı hakkında fikir veriyor. Homo erektusların Afrika'dan bölgeye yaklaşık 1 milyon yıl önce göç eden ilk insanlar olduğu düşünülüyordu. Profesör David Lordkipanidze, Gürcistan'da kalıntıları bulunan bu ilk insanların, Avrasya'da daha sonra yaşayan homo erektusların ataları olabileceğini ifade etti.