Independent gazetesinin haberine göre, Oslo Üniversitesi'nde çalışan Jonas Nordby, 900 yıllık Viking şifresini çözmeyi başardı. Jötunvillur şifresiyle yazılmış olan mesajı çözen Nordby, mesajda karşı cinse olan aşkın anlatıldığını açıkladı.

ROMANTİK YAZITLAR
Tahtaların ve kemikleri yazma aracı olarak kullanıldığını söyleyen Nordby, özellikle romantik mesajlara sıkca rastlandığını aktardı.

Nordby 1100 ve 1300'li yıllar arasında Runik yazılarında sıklıkla rastlanan bu mesajlarda karşı cinse duyulan sevgi ve hayranlığın anlatıldığını söyledi. Nordby'ın örnek olarak okuduğu yazıtta "Geniş dağların ürpertisi gibi seviyorum seni harika kadın..." yazıyordu.

Norveçli dilbilimci, şifreyi çözerken tahta parçasında iki kişinin imzasının bulunduğunu fark ettiğini ve bu imzaların hem şifreli dilde hem de Runik yazısı ile yazılmış olması sayesinde şifreyi çözebildiğini açıklıyor. Şifrenin yazıldığı dil olan Jötunvillur kodunun konuşma dilinde kullanılamayacağını ifade eden Nordby, bu kodun eğlenceli bir yazı pratiği olduğunu belirtiyor.