Volkanın deniz seviyesinden 6739 metre yüksekliğinde bulunan mumyalar canlı gibi hiç bozulmadan kalmayı başarmıştı. 500 yıllık bu mumyalar halen dünyanın en iyi korunan mumyaları olarak da biliniyor. Mumyalar üzerinde uzun süredir araştırmalarını sürdüren bilimadamları, bu çocukların ölüm nedenlerini kesin olarak belirledi.  Bu 3 çocuğun yanında bölgede bir de yetişkin kadın mumyası bulunmuştu. Oldukça iyi korunan kadının saçları bile oldukça sağlam olarak duruyordu. Bu kadının kafasına sert bir cisimle vurularak öldürüldüğü belirlendi. Darbenin etkisiyle kadının kafatası parçalanmış. Çocuklardan birisini yıldırım çarpmış, diğeri boğularak öldürülmüş üçüncüsü ise diri diri toprağa gömülmüş. İnkalar'ın zaman zaman kurban adadıkları düşünüldüğünde bu durum hiç kimse için tuhaf gelmedi.



6 yaşındaki kız çocuğunun mumyasını inceleyen pataloglar küçük kıza yıldırım çarptığını belirledi.Beyninde yapılan x ışın taramasında yıldırım çarpmasının somut izleri görüldü. 15 yaşında olan kızın ölmeden önce soluk soluğa olduğu kesinleşti. x ışınlarıyla yapılan taramada beyin çevresinde yoğun hava gözlemlendi  
Bu kıza ölmeden önce yoğun bir ilaç tedavisi uygulandığı düzenli olarak alkol ve uyuşturucu etkisi olan koka yaprakları çiğnetildiği görüldü.Kurban edilmeden önce kızın sakinleştirildiği sonucuna varıldı. 5 yaşındaki kız ise bunlar arasında beyni en sağlam kalan olarak dikkat çekti. Bu kız çocuğunun da diri diri toprağa gömüldüğüne ilişkin kesin sonuca varıldı.