Bodrum’a bağlı Yalı Mahallesi açıklarında bulunan Orak Adası yakınlarında son günlerde yaşanan caretta caretta cinsi kaplumbağa saldırıları tatilcileri tedirgin etmeye başladı. Son 3 gün içerisinde meydana gelen dokuz ayrı vakada tur teknelerinin yakınlarına kadar gelen kaplumbağaları sevmek isteyen 2'si çocuk 5 kişi yaralandı. Hastaneye kaldırılan yaralıların sağlık durumlarının iyi olduğu öğrenildi.
Carattaların elle beslenmesi yasaklanmıştı
Deniz Kaplumbağaları Araştırma Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nden (DEKAMER) yapılan açıklamada vatandaşlar uyarılarak, “Son günlerde gündemde olan ısırma vakaları iribaş deniz kaplumbağası ile alakalı olarak gelişiyor. Öncelikle bu konuda panik yapılacak bir duruma yol açılmaması en büyük temennimiz. Bu olaylar bize gelen ihbarlardan anlaşıldığı kadarıyla birkaç bireyden kaynaklanıyor. Ancak sorunun temelinde insan müdahalesinin olduğunu düşünüyoruz. Son yıllarda iyi niyetli olarak insanların deniz kaplumbağalarını beslediğini veya beraber yüzmek-sevmek amacıyla deniz kaplumbağalarına çok yaklaştığını görüyoruz. Her iki davranış da hayvanların normal beslenme düzenlerini değiştirirken üzerlerinde yoğun stres oluşturacak eylemlerdir. Bu nedenle strese giren hayvanlar kendini koruma içgüdüsü veya besin alacağını düşünerek insanlara doğru hamlelerde bulunabiliyorlar. Muğla’nın Dalyan Mahallesi İztuzu Kumsalı’nda elle besleme faaliyetleri geçtiğimiz yıl Valiliğin yazısıyla yasaklanmış ve Dalyan bölgesinde bu tür vakalar kesilmiştir” denildi.
“Hayvanlara karşı olan davranışlara dikkat edilmeli”
Bilinçsizce yapılan müdahalelerin hayvanlara faydadan çok zarar getireceği kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Bu nedenle tatil yöresinde bulunan işletmelerin ve tatillerini geçiren vatandaşlarımızın kaplumbağaları besleme, yanına gidip sevme gibi davranışları göstermemesi önemle rica olunur. Isırma vakası gösteren kaplumbağaların rehabilitasyon için merkezimize alınması yönündeki talepler, insanların bahsettiğimiz davranışlara devam etmesi halinde olumlu sonuçlanmayacaktır. Başka hayvanların da strese girerek kendini koruma içgüdüsüyle hareket etmesi olasıdır. İyi niyetle de olsa doğada bulunan vahşi bir hayvana yapılan bilinçsiz müdahaleler, onları korumaktan çok zarar verecektir”
Caretta caretta dehşeti