Balyoz’da kumpas soruşturması kapsamında, Genelkurmay Başkanlığı’nın gizli belgesi Egemen Harekat Planı’nı yayınladıkları gerekçesiyle Taraf Gazetesi çalışanları hakkında hazırlanan iddianamenin detayları ortaya çıktı. İddianamede, İstanbul 1.Ordu Karargahında “Çok Gizli”, “Gizli” ibareleri belge veya vesikaların, çalındığı ve bulundukları yerden gizlice alındığı belirtildi. İddianamede firari şüpheli Tuncay Opçin’in Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) terör örgütünün yöneticisi olduğu anlatılarak, “Şüphelilerden Mehmet Baransu hakkında terör örgütünün üyesi olduğu yönünde kamu davasının açılmasını gerektirecek nitelikte ciddi deliller bulunmaktadır. Şüpheliler Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu’nun temin ettikleri belgeleri, diğer şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur aracılığıyla Taraf gazetesinde yayınlanmasını sağladıkları belirlenmiştir” denildi.
Şüphelilerin FETÖ’nün amacı doğrultusunda basında yapılandıklarının belirtildiği iddianamede, “Bu amaçla FETÖ/PDY üyesi olmamakla birlikte şüpheliler Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu’nun teşvik ve yönlendirmeleriyle, şüpheliler Ahmet Altan, Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’un örgüt üyesi olan Tuncay Opçin ve Mehmet Baransu’nun eylemlerine katılmışlardır. Suça konu eylemlerin Emniyette, Yargıda devletin diğer kurumları ve TSK da yapılanan FETÖ/PDY’nin amacının gerçekleştirilmesine yönelik olduğu belirlenmiştir” ifadelerine yer verildi. İddianamede, FETÖ’nün kuruluş amacı, yapısı, gelir kaynakları ve hiyerarşik düzenine hatırlatmalarda bulunularak, şüphelilere gizli belgeleri ne şekilde edindiklerine ilişkin sorulan soru ve yanıtlara yer verildi.
“TUNCAY OPÇİN BELGELERİ YAYINLASIN DİYE BARANSU’YA PARA VERİYORDU”
Mehmet Baransu’nun eski eşi Esra Konur’un da savcılık aşamasında alınan ifadeye yer verilerek, Konur’un “Tuncay Opçin belgelerin yayınlanması için eski eşim Mehmet Baransu’ya belge ve para veriyordu”ifadesi iddianameye konuldu.
“BARANSU ASKERDEYKEN BELGELERİ TUNCAY OPÇİN GETİRİYORDU”
İddianamede, Taraf Gazetesi yazarı Yıldıray Oğur’un savcılıkta; “Mehmet Baransu’nun askerlik görevi nedeniyle gazeteden ayrılmasına rağmen gazeteye haber gönderdiğinin ve bu haberlerin yayınlanmaya devam ettiğini, Mehmet Baransu’nun gazeteye gönderdiği haberleri Tuncay Opçin üzerinden aldıklarını, Taraf Gazetesine yakın kafelerde Tuncay Opçin ile 5 ya da 6 kez gazetenin bilgisi dahilinde, Mehmet Baransu’nun yönlendirmesi ile buluştuklarını” iddia ettiği ifadeler kullanıldı.
İddianamede,şüpheli Mehmet Baransu tarafından orjinallerinin yok edildiği, kopyalarının teslim edildiği 19 adet CD içeriğinde bulunan belgeler üzerinde Genel Kurmay İstihbarat Başkanlığı’nca incelemeler yapıldığı hatırlatıldı.
“BALYOZ, SUGA, ORAJ, ÇARŞAF”
Bu inceleme sonucunda 11 ve 17 numaralı CD ler içerisinde yer alan "Balyoz, Suga, Oraj, Çarşaf vb" isimlerle hazırlanmış olanların TSK’ya ait bilgi ve belgeler olmadığı kaydedilerek, “CD lerde yer alan açık ismi EGEMEN Harekat Planı olan ERTUĞRUL Harekat Planı’nın yenisinin ortaya çıkarılması nedeniyle, 18/12/2008 tarihinde imha edildiği, imha edilen harekat planının "ÇOK GİZLİ" gizlilik derecesinde olduğu tespit edilmiştir. Söz konusu harekat planındaki bilgilerin devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken ve ifşası halinde Devletin savaş hazırlıklarını veya savaş etkinliğini veya askeri hareketlerini tehlikeye sokabilecek nitelikte olduğu değerlendirilmiştir” denildi.
İstanbul Ağır Ceza Mahkemesi’ne gönderilen iddianamenin kabul edilmesi halinde, şüpheliler önümüzdeki günlerde hakim karşısına çıkacak.
5 ŞÜPHELİ HAKKINDA İDDİANAME DÜZENLENDİ
İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcılığı’ndan Faruk Söker tarafından hazırlanan 276 sayfalık iddianamede 1 numaralı şüpheli Mehmet Baransu ile yakalamalı firari şüpheli Tuncay Opçin ve diğer şüpheliler Taraf Gazetesi eski Genel Yayın Yönetmeni Ahmet Hüsrev Altan, gazeteci Yasemin Çongar ve Yıldıray Oğur’a, “Devletin güvenliğine ilişkin gizli kalması gereken belgeleri tahrip etme, amacı dışında kullanma, hile ile alma çalma, devletin gizliliğine ilişkin gizli belgeleri temin etme, devletin güvenliğine ve siyasal yararlarına ilişkin gizli kalması gereken bilgileri açıklama, terör örgütü propagandası yapma” suçlamaları yöneltiliyor.
OPÇİN VE BARANSU’YA 75 YIL HAPİS İSTEMİ
Savcılık Mehmet Baransu ile Tuncay Opçin hakkında ayrıca “suç işlemek amacıyla örgüt kurma,silahlı terör örgütü kurma veya yönetme” suçlamalarını yönelterek 35 yıldan 75 yıla kadar hapislerini istiyor. Savcılık, diğer şüphelilerin ise 20 yıldan 52 yıl 6 aya kadar hapislerini talep ediyor.
Balyoz Kumpas İddianamesinin detayları ortaya çıktı