Sağlık

Akciğerine Yapişan Misir Tanesi Çikartildi


"Ameliyat gerektirmeden bronkoskopi yöntemi ile bu tür vakalara Üniversitemiz Hastanesi’nde müdahale edilmektedir. Bu konuda ebeveynleri uyarmak gerekiyor.6 ay ile 3 yaş arası çocukların ellerine aldıkları her şeyi ağızlarına götürdüklerini ve oyun oynama sırasında gülme, ağlama, koşma gibi eylemleri sık yaptıkları için yabancı cismin soluk borusuna kaçmasının bu yaş çocuklarda daha sık karşılaşılan bir durumdur. Çocuk yaşlarda küçük parçalı oyuncakların parçaları, kalem ucu, oyuncak pilleri, çengelli iğne ve toplu iğne de yiyecek dışında nefes borularına en sık kaçan maddelerdir. Özellikle kuruyemiş türü yiyecekler çocuklardan uzak tutulmalıdır."
Yardımcı Doç.Dr. Bayram Metin, yabancı cismi görmeden parmak ile çıkarmaya çalışmanın uygun olmadığını, bu sırada hava yolunun tamamen tıkanarak daha da kötü bir durum oluşabileceğini anlattı. Yardımcı Doç.Dr. Metin, şöyle dedi:
"Yabancı cisim yutan çocuk derhal hastaneye götürülmelidir. Hastanemizde yabancı cisimleri ameliyat gerektirmeden bronkoskopi dediğimiz bir kamera sistemi ile genel anestezi altında hava yollarına girerek çıkarıyoruz."