Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy Metro Hattı'nda çalışacak vagonlardan 6'sıraylara indirildi. Üsküdar ile çekmeköy arasında 16 istasyondan oluşacak ve ulaşımın süresini 27 dakikaya indirecek metronun İspanya'da üretilen vagonları TIR'larla raylara indirileceği noktaya getiirldi. TIR'lardan alınan vagonlar vinçlerle raylara indirildi. 

SÜRÜCÜSÜZ METRO HATTI

Anadolu Yakasının Kadıköy-Kartal’dan sonra ikinci metro hattının vagon indirme törenine İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı katılarak metroda incelemelerde bulundu.  Basın mensupları ile birlikte vagon indirme töreninden sonra metroyu gezen İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Hayri Baraçlı: “İstanbul için çok önemli bir proje.  Türkiye’de bir ilki bugün gerçekleştiriyoruz. Sürücüsüz metro araçlarımızla İstanbul’a hizmet vereceğiz. Üsküdar- Ümraniye- Çekmeköy hattının araçlarını indirme töreninde beraberiz. Tabi bu hafta 126 trenle işlemlerimizi gerçekleştireceğiz. Bizim için en önemli olan unsur, tabi ki sürücüsüz araçların olmasıdır. Ve bizler Cumhurbaşkanımızın liderliğinde gerçekleştirdiğimiz yerlileşmede ilk adımımız bu araçlarda atıyoruz. İnşallah vatandaşlarımızda bu hizmeti aldıklarında konforu ve rahatlığı bu bölgede de sağlayacaklar.

Başkanımızla beraber İstanbul’da birçok projeye imza atıyoruz. İnşallah bunları da sizler önümüzdeki günlerde farklı bir şekilde göreceksiniz.  20 kilometre gerçekleşen bu hat 2 bin 700 metresi bağlantı tüneliyle beraber 16 istasyonla hizmet verecek.  Yamanevlere kadar olan  9 istasyonun 2017 Ocak ayında test sürüşleri de başlayacak” dedi.

TÜRKİYE'DE BİR İLK 

Türkiye ilk sürücüsüz metro olma özelliğine sahip hat hakkında bilgi veren Baraçlı:”Gördüğünüz gibi araçlarımızda sürücüsüz sistem var. Tabi bu çok önemli bir hizmet. Ayrıca bizlerin uygulamış olduğu otomatik kapı sistemleriyle de hakikaten Türkiye’de farklı bir araç konseptini de getirmiş oluyoruz. Tabi bu İstanbul’da ilk kullanılacak, Türkiye’de de ilk kullanılacak. Bu hattın farklı özellikleri var hem Marmaray’a hem de Metrobüs’ de entegrasyon ile İstanbul’da toplu ulaşıma büyük bir katkısı olacak” şeklinde konuştu.

SAATTE TEK YÖNDE 65 BİN YOLCU TAŞIMA KAPASİTESİ

Raylarda otomatik ve tam sürücüsüz araçlar kullanılacak, trenler saatte tek yönde 65 bin yolcu taşıma kapasitesine ve saatte 80 kilometre hıza kadar ulaşabilecek, Metro hattı, Üsküdar İstasyonunda, Marmaray hattının istasyonu ile yeraltından hatlar arası yolcu geçişi sağlanacak, Altunizade İstasyonu'nda  metrobüsten metro hattına yolcu geçişleri yapılacak, Dudullu  İstasyonunda planlama aşamasında bulunan Bostancı-Dudullu Hattı ile ortak bir istasyon yapısı oluşturulacak. Üsküdar-Çekmeköy Metro Hattı, 20 kilometre uzunluğa sahip olacak. Bu hatta Üsküdar, Fıstıkağacı, Bağlarbaşı, Altunizade, Kısıklı, Bulgurlu, Ümraniye, Çarşı, Yamanevler, Çakmak, Ihlamurkuyu, Altınşehir, İmam Hatip Lisesi, Dudullu, Necip Fazıl, Çekmeköy-Sancaktepe olmak üzere 16 istasyon bulun hattın hizmete alınmasıyla bir yılda atmosfere salınan karbondioksit emisyonundaki azalma 77 bin 246 ton olacak.
Üsküdar-Ümraniye-Çekmeköy metrosu vagonları raylara indirildi