Mersin Üniversitesi (MEÜ) Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu tarafından düzenlenen “8. Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Kongresi” başladı.

MEÜ’den yapılan yazılı açıklamaya göre, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu’nun ev sahipliğinde ve Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği’nin koordinatörlüğünde düzenlenen kongrenin bu yılki teması “Aktif Okul, Aktif Toplum” olarak belirlendi. Açılışı Prof. Dr. Uğur Oral Kültür Merkezi’nde yapılan kongreye, MEÜ Rektörü Prof. Dr. Suha Aydın ile Toros Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tayar Şen, Mezitli Belediye Başkanı Uğur Yıldırım, Akdeniz Oyunları Koordinatör Yardımcısı Dr. Süleyman Şahin, İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Mahmut Akgül, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Tuğba Yelken, Kongre Bilim Kurulu üyeleri ve farklı illerden gelen misafirler katıldı.

Devlet Konservatuvarı Yaylı Çalgılar Dörtlüsü’nün mini konseri ile Dans ve Jimnastik Topluluğu’nun salsa gösterisiyle başlayan kongrenin açılışında konuşan Rektör Prof. Dr. Aydın, MEÜ’nün kuruluşundan itibaren hızlı bir gelişim göstererek üst sıralara tırmandığını söyledi. Kalite prensiplerini ön plana aldıklarını ve bu anlayışın sonunda Avrupa Kredi Transfer Sistemi ve Diploma Eki etiketi almaya hak kazandıklarını belirten Aydın, Mersin Üniversitesi'nin bu iki etiketi birden alan 14 devlet üniversitesinden biri olduğunu vurguladı. Bir tıp doktoru olarak sağlık için aktif bir yaşamın gerekliliğine inandığını ifade eden Aydın, aktif yaşam için çok küçük yaşlardan itibaren sporu eğitim düzeyinde aktaran beden eğitimi öğretmelerinin önemli görevler üstlendiğini kaydetti.

Akdeniz Oyunları’nı Mersin'in başına konmuş devlet kuşu olarak nitelendiren Prof. Dr. Aydın, “Bu oyunlar sayesinde Mersin, 600 milyon TL değerindeki tesislerle Türkiye standartlarının üzerinde bir yere gelecek. Bu tesisler gelecekte gerektiği biçimde kullanılacak olursa ülke sporuna katkıları oldukça fazla olacak” dedi.

Akdeniz Oyunları Genel Koordinatör Yardımcısı Şahin de sporun son yüzyılda hızla toplumların içerisine giren bir unsur olduğunu belirterek, sporun yaşam kalitesini arttıran, toplumlara dinamizm veren ve belirli noktalarda da ulusal birliği en güzel şekilde gösteren unsur olduğunu dile getirdi. Şahin konuşmasını şöyle sürdürdü: “İlerleyen ve güçlenen Türkiye’de spor olmazsa olmazlardandır. Bunun için son yıllarda ülkemiz hem tesisleşme hem spor biliminin ilerlemesi hem de sportif başarılar açısından büyük bir ivme kazanmıştır. Türkiye artık spor anlamında dünyada bir marka haline gelmek için ciddi bir mücadele içerisinde ve bu aşamada spor bilimcileri bu işin lokomotifi durumunda.”

Ülkemizin özellikle son 10 yılda büyük spor organizasyonlarına ev sahipliği yaptığını ve son olarak da 17’inci Akdeniz Oyunları’nın Mersin’de yapılacağını kaydeden Şahin, oyunlar için hazırlıkların sistemli bir biçimde devam ettiğini aktardı.

Kongrenin teması olan aktif yaşam ve aktif toplumun spor camiası için çok önemli mesajlar verdiğini ifade eden Spor Bilimleri Derneği Başkanı Prof. Dr. Gıyasettin Demirhan ise şişmanlık oranının batılı ülkelerde olduğu gibi Türkiye’de de yüzde 70’lere ulaştığını söyledi. Tutum ve alışkanlıkların küçük yaşlarda oluştuğuna dikkat çeken Demirhan, bu bakımdan beden eğitimi derslerinin, dolayısıyla da beden eğitimi öğretmenliğinin önemli olduğunun altını çizdi.

Kongre Başkanı Prof. Dr. Murat Özeren de kongrenin amacını, beden eğitimi ve spor öğretmenliği alanında çalışan ulusal ve uluslararası pek çok eğitimciyi bir araya getirerek bu alandaki yenilikleri takip edebilmek ve yeni bakış açıları kazanabilmek olarak açıkladı.

Açılış konuşmalarının ardından bilim kurulunda görev yapanlara Rektör Aydın tarafından plaket ve teşekkür belgesi verildi. Türkiye Beden Eğitimi Öğretmenleri Derneği tarafından beden eğitimi ve spora yaptığı hizmetler dolayısıyla ödüle layık görülen beden eğitimi öğretmeni Nejat Güngör’e de plaketini Toros Üniversitesi Rektörü Şen verdi. Plaket takdimlerinin ardından sergi salonunda, Dursun Ali Pehlivan’ın çalışmalarının yer aldığı kaligrafi sergisinin açılışı gerçekleştirildi.