Mersin’in Bozyazı ilçesinde ’31 Mayıs Dünya Tütünsüzlük Günü’ kapsamında kadınlara yönelik ‘Sigaranın Sağlığa Zararları’ konusunda eğitim toplantısı yapıldı.

Bozyazı Müftülük Konferans Salonu’nda yapılan eğitim toplantısının açış konuşmasını İlçe Sağlık Müdürü ve Bozyazı Toplum Sağlığı Merkezi Sorumlu Tabibi Dr. Ahmet Hakan Acı yaptı. Acı, “Tütün endüstrisi gelişmiş ülkelerde halkın bilinçli davranması sonucu artan baskılar nedeniyle satışlarını gelişmekte olan ülkelere, özellikle kadınlar ve gençlere yöneltmiştir” dedi.

Yapılan son çalışmalara göre, kadınlarda akciğer kanserinin görülme sıklığının birinci sırada yer aldığını belirten Acı, pasif içicilikte ise daha çok etkilenen grubun çocuklar ve kadınlar olduğunu kaydetti. “Sigara ve tütün ürünleri başta kanserler olmak üzere, akciğer hastalıkları, kalp-damar hastalıkları, felçler gibi birçok hastalığa neden olmaktadır” diyen Acı, Türkiye’de her yıl yaklaşık 130 bin, dünyada ise 5 milyon kişinin sigaraya bağlı hastalıklardan öldüğünü söyledi. Sigaranın tüm kanser ölümlerinin üçte birinden sorumlu olduğunun altını çizen Acı, “Akciğer kanserinden ölen her 10 kişiden 9’unun nedeni sigaradır. Ülkemizde tütün ve tütün ürünlerinin kullanımı aynı şekilde devam ettiği müddetçe 2030 yılından sonra her yıl 250 bin insanın tütüne bağlı hastalıklardan ölebileceği bildiriliyor. Ülkemizde sigaranın özellikle genç nesil için büyük tehdit oluşturduğu, arkadaş ve çevre baskısı, özenti ve merak gibi birçok nedenle sigaraya başlayan milyonlarca çocuk ve gencin, sayısız hastalık ve ölüme uzanan bir tünele girmeleri söz konusudur” diye konuştu.

Sigaranın sadece sağlığa değil, aile ekonomisine de büyük zararlar verdiğini, Türkiye’nin sigaraya harcadığı paranın yıllık ortalama 13 milyar dolar olduğunu hatırlatan Acı, “İlçemizde 2013 yılı Ocak ayında çalışan personelden 616 katılımcıyla yapılan ankette 263 sigara tüketicisinin yıllık sigara harcama tutarı yaklaşık 360 bin lira. Unutmayalım, içtiğiniz her paket sigaranın içinde kızınızın 2 okul defteri, oğlunuzun kalemi-silgisi, bebeğinizin bir şişe sütü, eşinizin bir giysisi, ailenizin bir öğün yemeği var. Onları yoksun ve yoksul bırakmayın. Daha güzel ve sağlıklı bir hayat için sigaranın zararlarını kulak ardı etmeyin. Sigarayı bırakın” şeklinde konuştu.

“SİGARA ESRAR VE EROİNDEN 8 KAT DAHA FAZLA BAĞIMLILIK YAPMAKTA”

Eğitim Hemşiresi Adile Bostan da sigara bağımlılığının önlenebilir ölüm sebepleri arasında yer aldığını ve bunun ciddi bir halk sağlığı sorunu olduğunu ifade ederek, “İçerisinde 4 bin çeşit kimyasal madde bulunduran sigara, esrar ve eroinden 8 kat daha fazla bağımlılık yapmaktadır. Sigara kullanımı veya pasif içicilik birçok sağlık problemlerine ve beraberinde yüklü sağlık harcamalarına neden olmaktadır. Ülkemizde nefes borusu ve akciğer kanseri olan bir kişinin tedavi maliyeti 14 bin dolar, kolon ve rektum kanseri olan bir kişinin tedavi maliyeti ise 12 bin 328 dolar, yumurtalık kanseri olan bir kişinin tedavi maliyeti 10 bin dolardır. Büyük ekonomik kayıplara neden olmaktadır” dedi.

Sigaranın bırakılması ile kanser riskinin de hızla azaldığına işaret eden Bostan, şöyle devam etti: “Türkiye’de sigara kullanımı 10 yaş ve altına kadar düştü. Sigarayı deneyen her 4 kişiden 3’ü sigara bağımlısı olmaktadır. Dünyada aynı hızla sigara kullanımı devam ederse 20 yıl sonra 250 milyon çocuk ve gencin sigaraya bağlı sebeplerle ölebileceği tahmin edilmektedir.”

Eğitim sonrasında katılımcılar Müftülük Konferans Salonu’ndan Cumhuriyet Meydanı’na kadar sigaranın sağlığa verdiği zararları anlatan pankart ve afişlerle yürüdü.