Çanakkale’nin Karabiga sahillerinde denizin temizlenmesi ile birlikte önce caretta caretta şimdi de  Akdeniz foku görüldü.
Marmara Denizi’nde yıllardır görülmeyen caretta carettanın ardından temiz suları seven  Akdeniz foku görülmesi büyük sevinç yarattı.


Küçük bir balıkçı ağındaki balıklarla kendine ziyafet çeken Akdeniz fokunun dişi olduğu ve Karabiga bölgesinde  Karaburun çevresinde yaşamını sürdürdüğü belirtildi.

Amatör kamerasıyla foku görüntülemeyi başaran Değirmenci’nin görüntüleri Türk Deniz Araştırmaları Vakfı tarafından incelendi.


Türk Deniz Araştırmaları Vakfı Başkanı Prof. Dr. Bayram Öztürk görüntüleri incelediklerini ve bunun bir memeliler grubundan olan  Akdeniz foku olduğunu belirterek “Marmara’da en son 7 yıl önce bir Akdeniz fokuna rastlamıştık. Bandırma Adaları ve çevresi potansiyel olarak fokların yaşama ve üreme alanları olarak biliniyor. Bu görüntüler gerçekten mutluluk ve umut verici. Ancak balıkçıların foklara karşı hassas davranması gerekiyor. Çünkü Marmara’da fokların artık yaşamıyor olması balıkçıların bu sevimli canlıları öldürmesinden dolayıdır. Foklar balık ağlarına dalarak balıkları yerler. Bu nedenle de balıkçılar bu canlıları öldürmekte tereddüt etmezler. Şu anda bir tanesi görülmüş ancak muhtemelen birden fazla fok aynı bölgede yaşıyor”