Avrupa'da yaygın olan 'Yaya Geçiş Yolu' Türkiye'de de aktif hale getiriliyor. İstanbul'da başlanan uygulama ile bazı yaya geçitlerine Elektronik Denetleme Sistemi (EDS) takıldı. Bu yeni sisteme göre, yayanın 'Yaya Geçiş Yolu'na gelişini gören araç duracak ve yayanın geçmesini bekleyecek. Durmayan araç, EDS ile tespit edilerek trafik cezası yazılacak. İlk olarak İstanbul'da başlanan uygulama çerevesinde Fatih, Bakırköy ve Sarıyer'de 3 ayrı noktadaki yaya geçidine EDS takıldı. 
Habertürk'te yer alan habere göre; Öncelikle yayanın geçmesini zorunlu kılmak için başlatılan bu uygulamada yol kenarlarına EDS uyarı tabelaları ve 'Yayaya yol ver' yazılı levhalar yerleştirildi. Bu uygulamayla yaya geçidene gelen sürücü, eğer karşıya geçmek isteyen bir yaya varsa durmak zorunda kalacak. Yayaya yol vermeyen sürücününü plakasına 77 TL ceza kesilip adrese posta ile gönderilecek.

Uygulamanın yaygınlaştırılacağını söyleyen yetkililer, EDS'nin olmadığı yaya geçitlerinde ise trafik polisi, yayaya yol vermeyen araca ceza yazacak.