Haklarında gözaltı kararı olan TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz ile TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen, Gölbaşı Adliyesi'ne gelerek teslim oldu.
Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığının, "casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenmesi" iddialarına ilişkin soruşturması kapsamında hakkında gözaltı kararı bulunan TÜBİTAK BİLGEM eski Başkanı Hasan Palaz avukatıyla birlikte Gölbaşı Adliyesi'ne gelerek teslim oldu.

Palaz'ın ardından adliyeye teslim olan TİB Başkan Vekili Osman Nihat Şen ifade veriyor. Şen ile birlikte adliyede 26 kişi bulunuyor.

'O TELEONLAR KİME TAHSİS EDİLDİ BİLMİYORUZ'

Adliye önünde basın açıklaması yapan Palaz, TÜBİTAK'ın, kriptolu telefonların sadece tasarım ve üretimini yaptığını söyledi. Kullanılan sertifika, protokoller ve algoritmaların NATO tarafından onaylı olduğunu belirten Palaz, "TÜBİTAK olarak bilgi sahibi de değiliz yani telefon kime tahsis edildi, ne oldu bilmiyoruz. Biz teslim ettikten sonra bu telefonlara kim ne yaptı bilmiyorum" dedi.


Öte yandan, Ankara merkezli 4 ilde 'Yasadışı dinleme' iddialarına yönelik gerçekleştirilen operasyonda gözaltına alınan zanlılar adliyeye sevk edildi.

Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlenildiği iddiaları ile ilgili yürütülen soruşturma kapsamında dün gözaltına alınan zanlılar tutuldukları Ankara Emniyet Müdürlüğü'nden sabah saatlerinde Ulus Devlet Hastanesi'ne getirilerek sağlık kontrolünden geçirildi. Zanlılar daha sonra Gölbaşı Adliyesi'ne getirildi. 

Burada, Gölbaşı Cumhuriyet Başsavcılığı'nda görevli cumhuriyet savcısı Harun Ceylan tarafından zanlıların ifadesi alınacak.

 

GÖZALTINA ALINAN 24 KİŞİ MUAYENEDEN GEÇİRİLDİ

Ankara merkezli 4 ilde yürütülen "paralel yapı" operasyonu kapsamında gözaltına alınan 24 şüpheli, Ulus Devlet Hastanesi'nde muayeneden geçirildi.

Hastaneye 2 minibüsle getirilen şüphelilerin muayeneleri yaklaşık 15 dakika sürdü.

Şüpheliler, daha sonra getirildikleri minibüslerle buradan götürüldü.

"Casusluk", "devletin birliğini bozmak" ve "Kriptolu ve normal telefonların usulsüz dinlendiği" iddiasıyla açılan soruşturma kapsamında 28 kişi hakkında yakalama kararı çıkartılmış, 24 kişi Ankara merkezli operasyonda İstanbul, Sakarya ve Kocaeli'nin Gebze ilçesinde gözaltına alınmıştı.